Куршум в пощата и кръст от клонки: Двама прокурори от СГП са сплашвани

Снимка: БГНЕС

Сарафов ще изпрати докладите до министъра на правосъдието Атанас Славов с молба на магистратите да бъде назначена охрана

Двама прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) са получили заплаха за живота си.

Единият е открил в пощенската си кутия един патрон, а другият прокурор на 11 февруари, прибирайки в дома си, е намерила кръст, направен от клонки пред входната си врата. Това стана ясно от думите на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Колегията днес изслушва освен Сарафов и разследващият журналист от АКФ Калоян Стайков по случая Нотариуса, пише news.bg.

Сарафов изтъкна, че това е една конкретна заплаха и предупреждение да внимават в своята работа, да не бъдат активни в дейността си.

"Тези случай не можем да ги извадим от контекста на ситуацията около смъртта на Нотариуса." Той ще изпрати докладите до министъра на правосъдието Атанас Славов с молба на магистратите да бъде назначена охрана.

Славов увери, че веднага ще бъде задействана процедура по защита на заплашените магистрати.

Борислав Сарафов се надява заплахите да бъдат преустановени и да се проведе обективно и всестранно разследване за заплашените магистрати.

Малко преди това членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) допуснаха до изслушване и съдия Владислава Цариградска. Цариградска се яви днес в съвета, но още не е ясно дали кадровиците ще ѝ дадат думата. Тя дойде под охрана, осигурена от Министерството на правосъдието. В искането си да бъде изслушана тя припомня на ВСС, че "първите публични разкрития за организирана група за оказване на натиск върху съдии" са направени от нея със сигнал именно до съвета на 10 февруари 2020 г. Затова и тя смята, че личното ѝ участие и представяне на значимата информация, ще помогне за разкриване на цялата истина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK