Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Снимка: БГНЕС

От утре тече тридневният срок за обжалване на резултатите

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан.

Петима души са подписали протокола от избора с особено мнение. Информира Стоян Радев

Повод за подписите с особено мнение са отбелязването на имената на кандидатите. В пет бюлетини са заградени само номерата на кандидатите, а не цялото име. Една от тях е обявена за невалидна, защото е задраскано името на кандидата, обяви след изборите Варненският владика Йоан.

"Но, честно казано двама от кандидатите са определени. За мен това е несериозен акт. Имаме ясно определено гласуване – 26 гласа за Знеполския епископ Арсений, 25 гласа за Мелнишкия епископ Герасим".

Отец Стоян Кралев от Малкотърновска духовна околия сподели защо е подписал протокола с особено мнение.

"След като една от тях е обявена за недействителна, следва да се обявят и другите".

Според отец Евгений Янакиев не е имало никакви проблеми в изборния процес и изборите са протекли нормално:

"Имаше невероятна дисциплина, всички я спазваха. Прекрасно мина избора".

След края на изборния ден дядо Йоан обяви, че който и от двамата епископи да бъде избран за владика, няма да му бъде никак лесно в управлението на Сливенска епархия:

"Който дойде, тежко му и горко, на новия митрополит. Защото има тежки ситуации, които трябва да преодолява. Разделение между духовенството, много - така - не леки въпроси".  

От утре тече тридневният срок за обжалване на резултатите, след което предстои заседание на Светия синод. Ако изборът бъде признат за легитимен, то следващата неделя трябва да има избран митрополит на Сливенска епархия. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//