Израелската армия представи план за евакуация на цивилни от Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нетаняху се опитва да започне бързо офанзива срещу последните бойни отряди на "Хамас"

Израелската армия представи план за "евакуация" на мирни граждани от "бойните зони" в Ивицата Газа, който предстои да бъде обсъден от кабинета, съобщава БНР.

Освен частта за евакуацията, планът съдържа и следващите оперативни действия на израелската армия, както и мерки за доставяне на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. В краткото съобщение на израелското правителство не се споменава изрично южния град Рафах, където са струпани милион и половина палестинци.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се опитва да започне бързо офанзива срещу последните бойни отряди на ислямисткото движение "Хамас" в града въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Очаква се той да свика кабинета в началото на седмицата, за да бъде приет оперативният план.

По-рано съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че международните посредници и Израел са постигнали разбирателство по "общите очертания" на споразумение за временно примирие в Газа и освобождаване на заложници от "Хамас". От радикалното палестинско движение досега не са коментирали изявлението.

Израелските въоръжени сили са приключили операциите в болницата "Насър" в Хан Юнис. Задържани са около 200 заподозрени в тероризъм палестинци. Според военните, в болницата са били открити много оръжия, както и запечатани кутии с лекарства, на които са били изписани имената на израелски заложници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK