Част от протестиращите фермери готови на примирие с МЗХ

Снимка: news.bg

Ако им хареса текста на споразумението, щели да го подпишат и те

Протестиращи организации, които са различни от тези, които настояват за оставката на земеделския министър, вече са започнали разговори с МЗХ. Дори диалогът бил много добър. Това стана ясно от пресконференция на Обединени земеделски производители.

Ако им хареса текста на споразумението, щели да го подпишат и те. Искат обаче под него да стои подписа на премиера или на Мария Габриел, за да има гаранция, че мерките в него ще се случат, пише news.bg.

Венцислав Митков сподели, че мечтата им била да се обедини сектора. Обединението се случва, отчете той. Другите от сектора, които подписали договора с властта, представляват 10% от сектора. Предали са на политическа сила Закона за браншовите организации и чакат отговор дали ще го припознаят. Митков иска да види споразумението и ако ги удовлетворява, ще спрат протестите. Не се борим за някакви пари, а за реални промени, подчерта той. От организацията са присъствали на 2 срещи в МС.

Тодор Джиков, който представя картофопроизводителите обясни, че споразумението изключило голяма част от производителите. Картофопроизводителите няма да получат обвързано подпомагане, по думите му. Те искат пълна ревизия на Стратегическия план, но властта отказала. А законите за бранша, ако нямат подкрепа от партиите в мнозинството, те ще останат на хартия, по думите на Джиков. Те искат да знаят каква ще е позицията ни за зелената сделка и за вноса на земеделски храни от трети страни. Производителите са под ценови натиск.

Производителите, които не одобряват споразумението, недоумяват защо гъбите са изключени от украинската помощ. От МЗХ не искали индивидуално да преговарят с отделните организации. Гъбопроизводителите искат също да бъдат подпомагани. Те не могат да се включат в обвързаната подкрепа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK