До 25 април работят депутатите, Главчев отиде да говори с Радев

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Те ще обсъдят рокадите в МС

Рокадите в служебния кабинет, седмица след полагането на клетва, станаха повод за сблъсък между Румен Радев и Димитър Главчев.

Вчера от Брюксел Главчев заяви, че остава категоричен за рокадите във външно министерство и в земеделското.

Готов съм на диалог с президента, каза служебният премиер.

Основните политически сили пък размениха реплики. Борисов преповтори позицията на Главчев, а именно – ако Радев не се съгласи с промените в кабинета, то той сам трябва да носи отговорност за действията на двамата министри.

Не е ясно и какво става с вота на недоверие, внесен от опозицията. Според Конституцията, такъв не е възможен.

Вчера Радев не коментира темата.

25 април пък, решиха депутатите, ще е последният им работен ден в 49-ото НС. 50-ия парламент ще бъде свикан около 19 юни.

ЦИК има седмица след вота да обяви резултатите, което съвпада именно със средата на юни.

Също така в НС решиха депутатите да получават заплати след полагането на клетва.

Тази сутрин – след като Главчев се завърна от Белгия, той посети Президентството.

Очаква се информация за разговорите между двамата първи мъже в държавата, а в 13 ч. Министерският съвет ще проведе свое заседание.

И нека припомним…

До напрежението между „Дондуков“ 1 и 2 се стигна след като на 15 април Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър, а постът да бъде зает от Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ. 

Главчев изтъкна мотиви за смяната - навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга. А тази координация се е наложила именно след като Ирак нападна Израел през изминалата седмица.

Ден по-късно, Главчев предложи Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и Георги Тахов да поеме министерството.

Мотивът този път бе несправяне със служебните задължения от страна на Вътев, който преди това бе министър от кабинета „Денков – Габриел“.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев - да се срещнат в петък и да коментират предложенията му, на която служебният премиер отговори положително.

Припомняме още, че в последния ден преди обявяването на състава на МС,  Главчев смени номинирания за външния министър Ивайло Ценов със Стефан Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//