Тахов: Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за 2024 г.

Снимка: МЗХ

Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен

Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за 2024 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, който даде старт на жътвената кампания в рамките на инициативата „Хляб на мира“ в землището на с. Златитрап, област Пловдив. Той уточни, че по предварителни данни прогнозното производство ще бъде между 6,1 - 6,3 млн. тона за пшеницата и над 800 хил. тона за ечемика. Министър Тахов допълни, че площите, които се очаква да бъдат ожънати през тази година с пшеница са близо 11 млн. дка, а тези с ечемик - около 1,6 млн. дка, съобщават от земеделското министерство.

„Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Благоприятните климатични условия към момента ни дават увереност, че качеството на реколтата ще бъде на високо ниво“, категоричен бе той. По думите му, не се очаква скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат по над 500 кг/дка. Относно изкупните цени на пшеницата, министър Тахов поясни, че това са борсови цени. „Това, което ние правим чрез регулаторните механизми, е да изплащаме регулярно и в срок компенсаторните плащания към зърнопроизводителите и към секторите в селското стопанство. Това подкрепя по безспорен начин тяхната ликвидност“, допълни министърът на земеделието. Той поясни, че в складовете за съхранение на зърно в страната има свободен обем от около 80%, така че няма да има притеснения по прибирането и складирането на новата реколта“, каза още д-р Тахов.

Министър Тахов заяви, че страната ни продължава да е значим фактор на международния продоволствен пазар на зърно, експортирайки пшеница за над 30 държави. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред“, допълни още той. Относно квотите за внос на зърно от Украйна, той изрази надежда, че те ще бъдат запазени. „Отговорът на този въпрос се надявам да получим на предстоящия Съвет на министрите по земеделие в Брюксел“, посочи още той.

Пред медии земеделският министър съобщи, че към момента са подадени 42 хил. заявления в кампанията по директни плащания. „От тях около 38 хил. са за площи, с общ размер около 3 млн. хектара. Очакванията ни са за 3.6 млн. хка, а крайният срок за подаване на заявленията е 30 юни“, припомни министър д-р Георги Тахов.

На събитието присъстваха областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, кметът на община Родопи Павел Михайлов, съветникът по селско стопанство на президента Явор Гечев,  ректорът на Аграрен университет доц. д-р Боряна Иванова, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите  Илия Проданов и Георги Телкиев от Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, както и Светослава Томова, кмет на село Златитрап.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//