Експлозии в Ровненска област и в района на Житомир в Украйна

Разрушеният мост в Херсонска област, Украйна, 8 юни 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пентагонът подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда долара

Тази нощ въздушна тревога беше обявена на територията на цяла Украйна. Съобщено беше за движение на дронове камикадзе към столицата от север. Ръководителят на кабинета на президента призова украинците да не пренебрегват сигналите за тревога. Украинският президент Володимир Зеленски посети вчера наводнените райони след взривяването на язовир "Нова Каховка" в Херсонска област. За разрушаването на язовирната стена Киев и Москва си разменят взаимни обвинения.

През нощта беше съобщено за експлозии в Ровненска област и в района на Житомир. По-късно въздушната тревога беше отменена във всички области, с изключение на Киев.

През нощта руските окупатори са атакували Украйна с ирански ударни дронове "Шахед" и крилати ракети. Те са били насочени срещу военни обекти и обекти на критичната инфраструктура. Съобщено беше за експлозии в Ровненска област. В резултат на поредната ракетна атака на Русия в района на Житомир са били разрушени шест частни къщи, на десетки са нанесени щети. Един човек е загинал, има ранени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства постигнатите "резултати" в тежките боеве, водени в Донецка област в Източна Украйна. Ежедневното му видеопослание беше отправено във влак на връщане от районите, засегнати от скъсването на язовирната стена в Нова Каховка, които той посети вчера.

"Добре свършена работа в Бахмут. Стъпка по стъпка", каза Зеленски и цитира и други райони, в които се водят боеве, но каза, че няма да предостави подробности. 

Той обясни, че в окупираните и наводнени части на страната не се извършва евакуация и хората там са в капан над два дни. Общо над 30 населени места са разрушени. Зеленски даде и конкретни данни за мащаба на екологичната катастрофа:

„Заради унищожаването на язовира са наводнени хранилища за горива, складове за химикали и изкуствени торове, места за заравяне на животински трупове, като най-малко две от тях са свързани със заразяване с антракс. И двете са на временно окупираната територия и какво се случва с тях сега не е известно“.

Зеленски каза, че замърсяванията и отровите бързо попадат в подземните води, а оттам -  в Черно море. Наводнени са също над 50 хиляди хектара гори, а десетки хиляди птици и животни са застрашени от смърт. Украинското здравно министерство съобщи, че в засегнатите територии в Херсонска област съществува опасност от взрив на инфекциозни заболявания.

От Международната агенция за атомна енергие заявиха, че Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховското водохранилище за охлаждането на реакторите си. Персоналът на централата вече въведе мерки за ограничаване на потреблението на вода, като тя се използва само за основни дейности, свързани с ядрената безопасност.

Междувременно стана ясно, че Пентагонът подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда долара. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK