„Досега не се налагаха мерки на национално ниво, защото областите вървяха различно като разпространение на инфекцията от коронавирус“, обясни в „Тази сутрин“ д-р Александър Златанов зам.-министър на здравеопазването. 

След заседание на експертен съвет се очаква днес да стане ясно какви ще бъдат новите мерки срещу COVID-19 в страната. 

„Бяхме дали възможност директорите на РЗИ да анализират ситуацията и да въвеждат мерки. Страната обаче като цяло вече навлиза в "червената зона". В рамките на тази седмица ще излезе национална заповед, която ще очертае мерките“, заяви той.

По думите му вероятно ще се въведе "зелен сертификат" на местата, които се посещават и са критични към момента.

„Изпратили сме писма до Министерството на туризма и до Министерството на образованието, водим разговори и с браншовете – с ресторантьори и туроператори, така че мерките да бъдат въведени в подходящия момент и така че да бъдат изпълнявани. Другата посока е да въведем сертификата и в социалните и лечебните заведения. Говорили сме и със спортните федерации и "зелени сертификати" могат да бъдат въведени за публиката на всички състезания“, обясни зам.-министърът.  

В зоните за развлечения и почивка също ще се въведат "зелените сертификати" – хотели, ресторанти и други заведения - както за посетителите, така и за персонала, уточни д-р Александър Златанов.

„Зеленият сертификат" се получава, когато човек е ваксиниран, когато и преболедувал, когато има отрицателен PCR тест или антигенен. Резултатът от антигенния тест важи 48 часа от обявяването му. PCR тестът е валиден 72 часа“, уточни той.  

Изключително важно е да прекъснем разпространението на вируса, да елиминираме векторите на разпространение, заяви д-р Александър Златанов.

„В София и страната в момента няма недостиг на свободни COVID легла – както за неусложнени, така и за интензивни случаи“, заяви зам.-министърът на здравеопазването.

„Ако болниците започнат да изчерпват капацитета си, предприемаме преструктуриране на лечебните заведения и откриване на още COVID легла“, увери той.

„Опитваме се да балансираме между това да се оказва нужната болнична помощ на COVID пациентите, но в същото време да работят и другите звена“, каза д-р Александър Златанов.