Парламентът реши: По-сурови наказания за сексуални престъпления срещу деца

Снимка: Infomreja.bg

Давностният срок става 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години. Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления, пише БНР. 

От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2 години, тъй като тя позволява условни присъди, и срещу увеличаването на давностния срок, тъй като на практика доказването на вина след толкова години е изключително трудно. 

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" напомни, че от Прокуратурата вече са заявили в Правна комисия, че няма да се справят с подобна норма.

"Вместо да се занимаваме с кухи предложения, да си измисляме някакви 50-годишни давностни срокове, в които ще може да се възобнови наказателното преследване, дайте да завишим долните граници. Тогава наистина ще има превенция. Или просто искаме да създадем една възможност и тук да се възобнови това много модерно движение #MeToo. Нито едно от делата, които бяха захванати в тази масова кампания, не доведоха до осъдителна присъда", коментира Караджов.

Според бившия правосъден министър Атанас Славов от ПП-ДБ е нормално давностният срок за подобни престъпления да е по-дълъг и това е практиката, която се налага в повечето държави.

"Това е повишена форма на защита за наистина най-уязвимите лица в нашето общество – непълнолетните и малолетните. Те се нуждаят от тази защита. А разследващите органи се нуждаят от необходимото време, за да съберат доказателства, което е трудно, когато престъплението е извършено назад във времето", посочи Славов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//