ЕК призова за ваксинация на фона на растящия брой случаи на Covid-19

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията се усложнява заради едновременната циркулация на три вируса

"Covid-19 и неговите разновидности все още са сред нас" и все повече циркулират в нашите общности", заяви пред Euractiv еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, като подчерта необходимостта от ваксинация с оглед на едновременното съществуване на три вируса, съобщава БНР.

Последните данни показват, че в някои страни от ЕС се наблюдава повторно нарастване на случаите, а Кириакидес отбеляза, че допълнително предизвикателство е съвместната циркулация на други респираторни заболявания.

В Хърватия местните медии съобщиха, че от 12 до 18 декември са регистрирани 68 смъртни случая, свързани с Covid. В Гърция има прогнози за 80 смъртни случая седмично, ако настоящите тенденции се запазят, докато в Италия случаите на грип и Covid-19 са достигнали рекорд през последните две седмици на 2023 г.

От Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) споделиха, че възобновяването на SARS-CoV-2, както и на сезонния грип и респираторно-синцитиалния вирус (RSV), не е неочаквано, както и съвместната циркулация на трите вируса.

"Ваксинацията остава ключов защитен механизъм срещу Covid-19, особено за най-уязвимите в нашите общества. Бях подчерталa това в писмото, изпратено до всички министри на здравеопазването през септември, относно необходимостта от ваксинация за Covid-19 и сезонен грип", отбеляза Кириакидис, подчертавайки необходимостта от постоянна бдителност и готовност.

"Нуждаем се от адекватно тестване, определяне на последователността, докладване и споделяне на данните от Covid-19. Това е единственият начин да продължим ефективно да проследяваме разпространението на циркулиращите вируси и техните варианти и да се предпазваме взаимно", добави тя.

Според ECDC страните съобщават за смесица от нарастващи и намаляващи тенденции в активността на SARS-CoV-2, хоспитализациите по Covid-19, приетите в интензивни отделения и смъртните случаи, като тежките последици са предимно сред хората на възраст над 65 години.

Експертите обаче предупреждават, че по-ясна картина на ситуацията вероятно ще има през следващите няколко седмици, след коледната ваканция, когато се провеждат много събирания.

В някои столици вече се обмисля въвеждането на нови ограничителни мерки, като например задължителни маски на определени места.

Испанското министерство на здравеопазването е влязло в сблъсък с автономните области относно задължителното използване на маски в здравните центрове. Късно снощи Министерството на здравеопазването наложи маски в здравните центрове в цялата страна.

Според някои оценки въвеждането на ограничителни мерки преди изборите за Европейски парламент може да бъде рисковано, тъй като може да бъде политически използвано от крайната десница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK