Гинка Върбакова осъди окончателно антимонополната комисия заради провалената сделка с ЧЕЗ

Снимка: Юлия Лазарова, Дневник

Производството е образувано по жалба на комисията от 13 май миналата година

Гинка Върбакова окончателно осъди Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради отказа на институцията през 2018 г. да разреши сделката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ, съобщава „Дневник“. Решението на Висшия административен съд (ВАС) е от 28 януари.

Производството е образувано по жалба на комисията от 13 май миналата година срещу постановеното от тричленен състав на ВАС решение, с което той връща на комисията преписката за ново произнасяне.

Излизането на ЧЕЗ от България беше съпътствано с политическа намеса, като първоначалният купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова, беше отхвърлен от Комисията за защита на конкуренцията през 2018 г. с абсурдни аргументи, а впоследствие и сделката с "Еврохолд" от 2019 г. беше блокирана.

В крайна сметка "Еврохолд" придоби миналата година седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания в България. Сделката беше на стойност 335 млн. евро и се осъществи чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на "Еврохолд".

В жалбата си КЗК мотивира искането си с това, че Върбакова и електроразпределителното дружество за Западна България притежават соларни паркове и след покупката обединеният бизнес може да увеличи своята пазарна мощ и да придобие господстващо положение на българския енергиен пазар. Двете компании обжалваха забраната във ВАС, а Върбакова излезе от бизнеса си със слънчеви централи и поиска наново разрешение да купи ЧЕЗ. КЗК обаче отложи произнасянето си до решението на ВАС по първата жалба.

От сегашното решение на ВАС се разбира, че по делото на "Инерком" срещу КЗК са назначени и изслушани две експертизи, които са показали, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и "Инерком" представляват дял от 2.5%. Те произвеждат 2.7% от соларната енергия в страната, което е много далеч от 15%, за да бъде счетено за възпрепятстване на конкуренцията и господстващо положение. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK