"Тренд" за нагласите преди вота: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Снимка: Тренд

Това показва проучване на социологическата агенция

Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

„Проучването е проведено след разпадането на ротацията, след встъпването в длъжност на служебния кабинет и след скандалите в Агенция „Митници”. Това обясни в студиото на „Здравей, България социологът от Изследователски център "Тренд” Димитър Ганев.

По думите му спрямо подобно проучване, направено през март, не се отчита „кой знае колко сериозна разлика в електоралната картина”. „Това, което се случи в рамките на този месец е, че има ерозия в подкрепата на ПП-ДБ. Разликата между първия и втория се увеличава благодарение на тази ерозия, а не заради ръст на първата политическа сила. Поради този факт разликата между първите двама е малко над 9 процента. Иначе като структура на нагласите няма кой знае колко сериозна разлика. Това, което се регистрира с това проучване е, че първия се отделя на трудно преодолима дистанция”, подчерта той.

Според данните на социологическата агенция кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение.

11% оценяват положително промените в Конституцията в частта за служебния кабинет.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателната достига 80%.

При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват. Сравнително високи са стойностите на опцията „Не знам/Не мога да преценя“ поради сравнително скорошното стъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция „Митници“ вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо „Продължаваме промяната-Демократична България“ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24.9% от гласуващите). ПП-ДБ (15.5%), ДПС (14.4%) и Възраждане (14.2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място.

Сигурна остава петата позиция за БСП (9.1% от гласуващите), а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4.8% от гласуващите. 6.9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията „Не подкрепям никого“. 49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2.6 до 2.8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при „Продължаваме промяната-Демократична България“ до 16.1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8.7% от гласуващите). 

Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.        

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//