Кметът на община Трекляно, Радко Петрунов: Честит 24 май!

Снимка: Infomreja.bg

Честит празник на духовността!

Уважаеми българи, скъпи жители на община Трекляно, 

Днес празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Честит празник на духовността!

24 май е най-уникалният и най-български празник, който дълбоко е скътан в сърцето на всеки един от нас.

Ние помним онези майски дни, когато с цветя и божури вием венци и кичим портретите на нашите славянски равноапостоли – светите братя Кирил и Методий, и когато тържествено звучи песента „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви…“.

Вече повече от век и половина ние отбелязваме този празник заедно с нашите учители, творци, книжовници, читалищни деятели и всички останали дейци на науката, духа и културата.

Те посяват българщината, затвърждават любовта и признателността ни към великото дело на нашите първоучители, които дават знания, култура и умения на ред поколения.

Известна е значимата роля на читалищата за формирането на духовния облик на нашите села и градове през годините, която се дължи на нашия възрожденски ентусиазъм.

И днес всички те поддържат живи българските обичаи и традиции и печелят награди не само в България, но и навсякъде по света и ни прославят като народ.

Обръщам се към всички наши представители на българската култура, духовност и книжовност, които са избрали за свое признание словото, баграта, музиката и науката – нека този слънчев майски ден да пребъде в живота ни!

 

Радко Петрунов

Кмет на община Трекляно

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//