Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Песков: Украйна е превърната в инструмент в ръцете на колективния Запад

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която изключва Русия, е просто "абсурдна" и ще се провали, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю, публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

Песков също каза пред новинарското издание "Аргументи и факти" , че Русия продължава своята двегодишна война срещу Украйна, за да се защити от Запада.

"Може ли украинският проблем да бъде решен без участието на Русия? Отговорът е ясен - не може", каза Песков в интервюто, направено миналия четвъртък, ден преди масовата стрелба в концертна зала край Москва.

"Защото Украйна е превърната в инструмент в ръцете на колективния Запад, с чиято помощ възнамеряват, така биха искали, да окажат по-голям натиск върху Русия, да обуздаят Русия и да я оставят в периферията на развитието. И ако могат, да я довършат", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за международна мирна среща на върха, а по-рано тази година Швейцария заяви, че ще бъде домакин на срещата и че се обсъждат дата и подробности.

Руският президент Владимир Путин вече осъди като неприложим украинския мирен план, който призовава за изтегляне на руските войски и възстановяване на границите на Киев от 1991 г., включително Крим, завзет и анексиран от Русия през 2014 г.

Песков повтори, че планът е немислим, и също така осъди обсъжданите от Европейския съюз и други страни планове за поемане на контрол върху печалбите от руски активи и прехвърлянето им на Украйна.

"Вярвам, че европейците разбират, че ще оспорим подобно решение. Това вероятно е въпрос не за една година, а по-скоро за десетилетия", каза той. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK