Държавният фонд "Земеделие" отпусна милиони за бранша

Снимка: Infomreja.bg

Финансират се различни сектори от земеделието

100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се предоставя на производителите на селскостопански продукти като годишен стимул под формата на плащане, чийто размер се определя в съответствие с размера на т.нар. „постоянни разходи“.

Помощта се предоставя за максимален период от седем години и е ограничена до:

- 1 500  лв. с включен ДДС, на бенефициер годишно;

- 6 000 лв., с включен ДДС, на група/организация годишно.

Като задължително условие за предоставяне на подпомагане е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P. всяка година, в която земеделският стопанин или групата/организацията предвижда да участва в схемата за подпомагане.

3,5 млн. лева са осигурени за компенсиране на земеделски стопани за щети от природни бедствия през 2023 г. и 2022 г.

Със средствата ще бъдат компенсирани и щетите на земеделски стопани, пострадали от неблагоприятни климатични условия, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи,  издадени през периода  август – октомври 2023 г. От тези събития са издадени 220 констативни протоколи за 100% пропаднали площи, причинени от буря с градушка/проливен/пороен/непрекъснат дъжд с наводнение/бурен вятър с градушка, наводнение, градушка и суша/засушаване.

Пропадналите площи заети със земеделски култури възлизат общо на 26 260,3 дка.

Подпомагането ще се осъществява при следния интензитет:

-  до 80 % от действителните разходи за отглеждане при следните култури: плодове и зеленчуци (фасул (полски), кориандър, сливи, праскови, нектарини, ябълки, винени лозя, тикви, тикви за семки, главесто зеле, пъпеши, дини, пипер (на открито), домати (на открито), домати (неотопляеми оранжерии), картофи и ягоди);

- до 40 % от действителните разходи за отглеждане при следните култури: зърнено-житни и маслодайни, с изключение на рапица: (пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед).

От утвърдения финансов ресурс по схемата ще бъдат подпомогнати и земеделски стопани, пострадали от неблагоприятни климатични събития настъпили през 2022 г., и притежаващи надлежно издадени констативни протоколи от комисия за 100% пропаднали площи, които не са подали заявления за кандидатстване по помощта в срока, утвърден в указанията за прилагане на помощта през 2022 г. В тази връзка Управителният съвет на ДФЗ взе решение за предоставяне на възможност за отваряне на допълнителен прием за подаване на заявления за изплащане на компенсация. Крайният срок за допълнителния прием на заявления за 2022 г. е до 10 работни дни включително, след вземане на решение от Управителния съвет на ДФЗ (до 31 януари 2024 г., включително). Помощта се изчислява на база ставки за съответните култури, съгласно утвърдени на 18.11.2022 г. указания, във връзка с решение на Управителния съвет на ДФЗ, Протокол № 202 от 08.11.2022 г.

Одобрени са 3,5 млн. лева по държавната помощ за участия в изложения.

Подпомагат се малки и средни предприятия (земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители) чрез развъдни организации или други организации, посредством предоставяне на субсидирани услуги.

Финансират се до 100% от следните допустими разходи:

Такси за участие;

Разходи за път и разходи за транспортиране на животни и на продукти, които ще бъдат обхванати от действието за насърчаване;

Разходи за публикации и уебсайтове за обявяване на събитията;

Наем на изложбени помещения и щандове и разходите за тяхното монтиране и демонтиране.

Целта на подпомагането е насърчаване на българско производство на земеделски и преработени продукти и популяризиране на висококачествена традиционна българска продукция на националния и международния пазар.

Животновъдите и пчеларите ще бъдат обезщетени с 250 000 лв. чрез схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия“. Финансовият ресурс беше утвърден от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ).

Държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“ се прилага от 2015 г. като за настоящия програмен период е пренотифицирана пред Европейската комисия с номер SA.107811 и срок на прилагане от 01.07.2023 г. до 31.12.2029 г.

Схемата на държавна помощ допринася за бързото овладяване на рискови и критични ситуации от метеорологичен характер в сектор „Животновъдство“, свързани с намалението на поголовието на селскостопански животни и пчелни семейства.

Финансовата подкрепа по помощта се състои от директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети, настъпили в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, вулканични изригвания и горски пожари, възникнали по естествен път.

Земеделските стопани могат да се компенсират за щети, причинени от посочените природни бедствия до 100% от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории, в т.ч. отводки (пчелни семейства), както и на унищожени пчелни кошери на базата на данни от Системата за агропазарна информация - САПИ ЕООД.

1,2 млн. лева се предоставят за производството на качествени семена.

За настоящия програмен период помощта е пренотифицирана през 2023 г., като е вписана с номер SA.107802 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия и е със срок на прилагане до края на 2029 г. Максималният бюджет на помощта за периода на прилагане (2023-2029 г.) е в размер на до 10 млн. лева. 

Помощта е насочена към малки и средни предприятия в растениевъдството, получили разрешение за производство на посевен и посадъчен материал по реда на чл. 28 на Закона за посевния и посадъчния материал, чрез предоставяне на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Държавната помощ се изплаща на ИАСАС, като се покрива до 100% от разходите по сертифициране от ИАСАС на произведените от земеделските стопани висококачествени семена и посадъчен материал.

Усвоеният годишен ресурс по схемата е, както следва: през 2021 г. - 1 121 069 лв.; през 2022 г. - 1 150 081 лв.; през 2023 г. - 1 152 393 лв.

ДФЗ утвърди 9,5 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми.

Изплащането на ДДС по двете схеми е регламентирано в националното законодателство. Тяхното прилагане е уредено в чл. 2, ал. 2, т.2 от Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема „Училищен плод” и схема „Училищно мляко”, който гласи: „С националната помощ по ал. 1, т. 1 се възстановяват и допустимите разходи за данък върху добавената стойност.“

Отпускат се 10 млн. лева за зимни пръскания през 2024 г.

Помощта се предоставя на два етапа – през пролетта и есента.

Подпомагат се земеделските стопани, отглеждащи трайни насаждения до 100 % от разходите им по закупуване на продукти за растителна защита за контрол и ограничаване разпространението на вредители по трайни насаждения, съобразно Националната програма, за т.нар. „зимни пръскания”.

До 380 лв., с ДДС се предоставят за продукти за растителна защита през първия етап. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки.

Средствата, които се предоставят за втория етап до 140 лв., с ДДС, покриват част от разходите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента в периода на масов листопад.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//