В „Майчин дом“ спасиха две родилки с опасни за живота усложнения

Снимка: СБАЛАГ „Майчин дом“

И двете са родили здрави бебета

Две жени с изключително високорискови бременности спасиха екипите на СБАЛАГ „Майчин дом“, съобщават от здравното заведение. Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна бременна жена от Велико Търново.

Бременността на жената протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към „Майчин дом“, където също пролежава за кратко. По план е трябвало да постъпи в „Майчин дом“ месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 г.с.

Майката пристига с тромбоцити 20 гр/л, докато нормалните стойности би трябвало да са между 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно състояние, свързано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай поради невъзможност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция.

„В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, това обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологът извършил секциото.

„Благодарение на бързите действия и добра комуникация с колегите от Хематологията чрез вливане на тромбоцитен биоконцентрат и ефективна схема с медикаменти, успяхме частично да повишим тромбоцитите до 69 гр/ л и да осигурим безопасност за пациентката и повече сигурност за екипа.

Нашата болница е мястото, където се концентрират всички тежки случаи от страната, но се справихме с чест - родихме живо и здраво бебе Даниел“, коментира д-р Любомир Джеров, началник на Родилно отделение.

„Абсолютно всички са страхотни професионалисти и съм изключително благодарна, че се погрижиха за мен и бебето. Наложи се цезарово сечение поради малко разкритие 36 часа след изтичането на водите, защото лекарите се притесняваха, че може да тръгне инфекция към бебето. Всички екипи работеха като една перфектно смазана машина и имаха няколко варианти за план на действие.“, сподели с признателност 36-годишната Анна Бонева, която е в стабилно състояние заедно с бебето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//