Съдът касира кметските избори в Панагюрище

Снимка: Infomreja.bg

Те бяха спечелени от независимия Желязко Гагов

Върховният административен съд обяви кметските избори в Панагюрище за недействителни. Те бяха спечелени от независимия Желязко Гагов, който победи с 28 гласа на втори тур дългогодишния кмет на града Никола Белишки. Решението на ВАС е окончателно, пише Нова тв 

„Констатираните от експертизата допуснати нарушения наистина сами по себе си не могат да променят изборния резултат. Но допълнени към вече констатираните сериозни нарушения в Секция 25 допринасят към  изведения извод за опорочен избор“, пише в окончателното решение на ВАС.

Според магистратите за преброяване на бюлетините, независимо от техния брой, при такава малка разлика в община като Панагюрище - само 18 бр., е задължителна проверката лично от съда.

„В настоящия случай първоинстанционният съд е направил много повече – лично, в присъствие на страните и техните процесуални представители, е направил проверка на всички изборни книжа в спорната секция 25", казват от ВАС.

Предстои до провеждането на нови избори в града, Общинският съвет да назначи временно изпълняващ длъжността кмет.

Припомняме, че в началото на февруари Административният съд в Хасково обяви за недействителен вота за общински съветници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK