Кой опитва да "затвори очите" на МВР преди и по време на изборите?

Снимка: Infomreja.bg

Бившият министър Демерджиев с пост във фейсбук коментира

След два месеца наблюдение министърът на вътрешните работи преценявал с кои директори на ОД МВР в страната би могъл да работи.

Срещите са проведени индивидуално с всеки от около 10-е извикани директори от страната. Разговорите са били с покана за преназначаване на други постове в системата на МВР.

Според Министерството срещите са били във връзката с пътната безопасност, битовата престъпност, разкриваемост на тежки криминални деяния.

МВР министърът има правомощия да сменя директорите, каза Николай Денков пред журналисти.

Коментар по темата обаче направи Иван Демерджиев – който бе вътрешен министър.

Според него на срещата са викани най-добрите директори в страната.

Сред тях е бил и този на ОД в Благоевград. От 2021 г., когато старши комисар Кандев бе назначен със заповед на министъра на вътрешните работи. За две години от 23-то място в страната дирекцията е на 8-о по разкриваемост, ефективна работа и добри резултати на всички служители.

Според Демерджиев причината „за привикванията“ са наближаващите местни избори, което клони към натиск и опит за овладяване на местния вот чрез „широко затваряне на очите на органите на реда“.

Припомняме, че ст. ком. Кандев е бил част от всички предизборни кампании и изборни надпревари в страната – парламентарни и президентски от 2021 и 2022, както и на предсрочни местни избори в град Благоевград през 2021.

ОД на МВР в Благоевград пък е една от най-тежките дирекции, както я описват всички бивши ръководители, и трета по големина в страната заради наличието на множество ГКПП-та, международни трасета, криминални контингенти, свързани с наркоотглеждането и разпространението и др.

ИНФОМРЕЖА се свърза с пресцентъра на МВР, откъдето потвърдиха, че няма рокада на каквито и да е ръководни постове в Областната дирекция на МВР в област Благоевград.  

А ето какво написа адвокат Демерджиев във Фейсбук:

"Чистката беше очаквана и все пак е скандална, защото е нагла и безцеремонна. Целта не са никакви
"резултати в МВР". Целта е проста - "тяхното МВР" да прави изборите. Казаха си го в записа, нали помните? "Ще правим избори с наше МВР" беше точният цитат от съвета на ПП.

Над десет директора на Областни дирекции на МВР са "помолени" да освободят постовете си. Не са преназначени. Убеден съм, че това няма да са
последните рокади на това ниво! Директно
обезкървяване на системата. Преди местните избори. Като вътрешен министър се стремях да оценявам хората по работата им. Държах аргументите за назначаване, преместване или освобождаване на служители да са свързани изцяло с професионалните им качества и резултати. Сега явно целите са да се осигури комфорт на определени партии за вота на есен. Като при Цветанов. Последната подобна безцеремонна чиста е именно по негово време.

Помним резултатите.

И няма да спре до тук. Те си го казаха в записа:
"Службите са наши. ДАНС, НСО, главният секретар на МВР - това са наши хора, които са определени от
посолството, даже имената са синхронизирани с
посолствата" Очакваме и тази чистка."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK