На 24 май: Щастливи деца, учители и културни дейци изпълниха площада в Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

Кюстендил чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Кюстендил чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Деца и ученици, педагози и учители, културни и просветни дейци преминаха в празнично шествие под музикалния съпровод на Професионален духов оркестър - Кюстендил, за да отпразнуват българските слово, писменост и книжнина.

Гости на официалното честване бяха инж. Огнян Атанасов – кмет на Община Кюстендил, Инж. Александър Пандурски – областен управител на Област Кюстендил, Димитър Велинов – председател на Общински съвет Кюстендил, инж. Росица Плачкова и Кристиян Иванчов- зам.- кметове на Община Кюстендил, Мая Стойчева - началник на Регионално управление на образованието – Кюстендил, Директори на културни институти в община Кюстендил.

Кметът инж. Огнян Атанасов поздрави събралите се на площад “Велбъжд“ и благодари на всички учители, читалищни и културни дейци, творци, духовници, които през годините са съхранили българщината. „24 май е празник, който ни припомня, че трябва да сме горди с това, че сме българи, независимо къде се намираме по света.

Ден, който ни припомня, че сме дали най-важното нещо - четмото и писмото на славянските народи, народи десетократно по- големи като население от нас. Те пишат и четат благодарение на нас“ , каза инж. Атанасов.

Ежегодно, по случай 24 май, Министерство на образованието и науката награждава преподаватели, допринесли за развитието на образованието и културата.

Мая Стойчева - началник на Регионално управление на образованието – Кюстендил връчи почетните отличия „Неофит Рилски“ на заслужилите преподаватели.

Удостоени бяха Донка Стоянова - старши учител в Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“, Евелина Димитрова – директор на НУ "Св. Климент Охридски“, Ирена Иванова – педагогически съветник в ПГИМ "Йордан Захариев“ и Марина Дамянова – учител в ПМГ.

Посланиците на словото – представители на кюстендилските училища, прочетоха своите написани слова, а след това те бяха издигнати с балони в небето над площад "Велбъжд“.

Красив финал на тържествения ден поставиха вокална група "Калпазани“ и ученици от Основно училище "Свети Паисий Хилендарски“, които представиха песента "Нашият Кюстендил“ по текст на кюстендилската поетеса Светла Радкова.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//