Осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Снимка: МЗ

Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година

Министерството на здравеопазването предприема мерки срещу коклюша. Това заяви ресорния министър д-р Галя Кондева на брифинг в Министерския съвет. Те включват по-ранна имунизация на бебета, осигуряване на възможност за безплатно ваксинирани по желание на бременни в третия триместър и разширяване на обхвата на тестване срещу заболяването.

„Регистрираните до момента в страната случаи на коклюш вече надхвърлят 500 при 4 за същия период на изминалата година. Това ясно показва тенденция за епидемично разпространение“, посочи министър Кондева.

Най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи. Сред тях като група в риск от усложнения и хоспитализация, са децата до 1 година, 84% от които са неимунизирани, поради ненавършена възраст или друга причина.

В тази връзка ще бъде извършена актуализaция на Имунизационния календар на Република България, като се допусне основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и хепатит Б при новородени да стартира по-рано, а именно от 6-та седмица. Това е абсолютно безопасно и е практика в редица държави. Наблюдения сочат, че след поставяне на първа доза ваксина при децата, се създава имунитет при около 50% от тях, а след втора доза – при около 80%.

Като най-сигурната защита за новородените до навършване на възрастта за имунизация, се определя ваксинирането на бременни жени в третия триместър на бременността. Тук отново световната практика е категорична, че това не крие риск нито за майката, нито за бебето. Напротив – прилагането на ваксина при бременни в периода от 27 до 36 гестационна седмица, позволява ваксиналните антитела да преминат в новороденото и да го защитят.

Министерството на здравеопазването ще осигури възможността всички бременни жени в третия триместър, които имат желание, независимо от това дали са здравноосигурени, или не, да се имунизират безплатно срещу коклюш. За целта ще бъде създадена необходимата организация в Регионалните здравни инспекции, като това ще се случи след предстоящите празници, посочи доц. Ангел Кунчев.

Предприетите мерки са съобразени с предложението на главния държавен здравен инспектор, становищата на Националния експертен съвет по имунизации и експертния съвет по Акушерство и гинекология, както и повишения риск от заболяване при новородените и бебетата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//