Татяна Дончева: Какво по-естествено, ако част от министрите останат?

Източник: БГНЕС

Тя каза, че работата с партията на Слави Трифонов няма да е лесна поради ултимативния и тон

Депутатите от "Има такъв народ" да бъдат по-диалогични и да не поставят условия, които да водят до отказ. За това призова пред БНР варненският депутат от "Изправи се! Мутри вън" Татяна Дончева.

Тя даде за пример Иван Костов, който през 1997 г. е имал мнозинство от 147 гласа, но без да е длъжен на никого, е сложил декларация за национално съгласие на масата.

Дончева настоя в следващия парламент да бъдат формулирани приоритети, по които да се работи след това.

По нейни думи националните приоритети трябва да се проговорят и с БСП и ДПС, независимо, че от "Демократична България" са заявили, че всякаква форма на комуникация с ДПС е недопустима. Тя падчерта, че тези политически субекти са добре представени и не бива да бъдат поставяни в ситуацията да пречат, защото са притиснати до стената.

Дончева очаква, че работата с партията на Слави Трифонов няма да е лесна поради ултимативния й тон.

В "Има такъв народ" има разумни глави и хора, които не са толкова самонадеяни и които не биха желали да минат две седмици през парламента и да се приберат вкъщи, отбеляза тя и допълни, че хората смятат, че политиците са длъжни да направят каквото се иска от парламента. Когато обаче народът е пратил много малко политици на терен, този процес по нейни думи става много труден.

Дончева изтъкна, че някои представители на ИТН трябва да разберат, че в политиката грубото натискане върху ските води до падане и винаги има нужда от съюзници.

Относно идеята в новото правителство да влязат министри от служебния кабинет, тя заяви, че не е необходимо да се повтаря буквално служебният кабинет в едно бъдещо правителство. Сред служебните министри има добри и не толкова добри попълнения, посочи Дончева и допълни, че ядрото може да бъде част от новото правителство. Според нея в това нямало проблем.

"Фигури от служебния кабинет ми се струват ефикасни. Подкрепата и общественото одобрение към служебния кабинет е заради линията, която следва - на безкомпромисно разчистване на терена. На ревизия, на разчистване, на кадрови промени, на наследството на ГЕРБ, изваждане на уродливите икономически практики, заобикаляне на обществените практики. Какъвто и състав да има новото правителство, то трябва да продължи тази линия. Какво по-естествено, ако част от министрите останат?", запита риторично тя.

По повод внесеното от правосъдния министър искане Висшият съдебен съвет да открие процедура по прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев, Дончева заяви, че "Гешев трябва сериозно да помисли дали да не избегне тази агония и вместо да се брани до последно, да не потърси сдаване на поста по цивилизован и възпитан начин". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK