Борсов: Правителство ще има, няма да съм премиер

Снимка: Стоп кадър, ГЕРБ

ГЕРБ излъчва преговорен екип

ГЕРБ-СДС даде първа пресконференция след вота. Три дни след изборите от първата политическа сила направиха изявление.

Томислав Дончев: За нас победата е важна, защото се случи след опити на политици и държава, да фокусират силите си в премахването на една политическа сила. Първият е първи! Дори и с процент разлика! В това състезание си има ред! Няма да показвам карта на страната, но вижте изборната география. За нас от значение е връщането на подкрепата в градове, в които не сме били убедителни на местните избори – Варна, Видин, Шумен, Благоевград, Добрич, Русе. Очевидно е, че показваме добро резултати, когато нямаме успехи в местната власт! От значение е и преференциалния вот! Впечатляващ е сблъсъка между Георгиев и Крил Петков е Перник, където Георгиев има два пъти повече подкрепа. В 174 общини печели ГЕРБ, в 77 – ДПС, в 8 – БСП, ПП – в 3. 

Навръх рождения си ден лидерът на ГЕРБ – Борисов обяви: Анализът е ясен! Ние още на 9 юни, казахме, че след като излязат резултатите, ще говорим. Над 10% разлика означаваше абсолютно мнозинство преди време. Сега сме над 11% и ние се питаме дали ще има правителство. Интересни са ми колегите от малките партии, които бързат да кажат, че няма да участват в правителство, но трябва да им правителство. Моля последния месец да няма социология, защото това ни изигра шега. Агенциите познаха за нас, но дадоха възможност избирателите да използват хубавото и топло време за друго. Победата ни е категорична! 

Време е за държавници! Не е време за егоцентрици, за противоборство между институциите! Радев също е част от държавата! Не съм съгласен, че се задава нов проект. Аз съм за парламент, правителство и президентство – да има съгласие по общите въпроси.

Борисов обяви формулата на властта:

Ултиматумите, сърдите, дезертиралите – не е време, защото светът е във война и пред голяма война, ако мъдреците в света не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Времето е за мъдри мъже и жени. 

Ще излъча преговорен екип – Дончев, Назарян, Сачева, и ще се свърже с лидерите на партиите. Цялата кампания е с черен пиар, президентът е прав за това. Гледахме се по билбордове и народът отговори на въпроса –„ кой премиер искате“. Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да успокоим възможностите за преговори. Считам, че ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилват… Ние 9 месеца работехме с ДПС. Аз не съм имал разговор с Пеевски след разпускането на НС. 

Единственият шанс за правителство е да има експертен кабинет с премиер от ГЕРБ и с МВР, МВнР и МО министри на ГЕРБ. В първи мандат единствен възможен е за правителство. Всички трябва да знаят, че диалогът е в първия мандат. Другият мандат е септември на избори. ЕС също има нужда от правителство е България!

Трябва да се опитаме за дълго да имаме правителство! Преговорен екип, експертен кабинет – премиер, външни и отбрана трябва да има с министри на ГЕРБ. Готови сме на компромиси и диалог. 

Това е, което ни се полага като победители! Моите две ръце са протегнати! Искаме да нормализираме с президентството отношенията! 

Мария Габриел няма да участва в преговорния екип. Тя има друга работа, каза Борисов по отношение на екипа за преговори. 

Аз искам да се случи правителство и след преговорния екип да се срещат лидерите. Седмица ще продължат разговорите. Ако не – директно отиваме на избори. Те не разбраха, че на нас ни се полага всичко! Не съзнават, че заради един МВР министър – няма правителство сега. Не го съветвам да са ни опозиция, каза Борисов по отношение на ПП-ДБ.

Ще предложим варианти на преговорите, за да намерим компромис, повтори няколко пъти лидерът на ГЕРБ.

Относно „Величие“ и ниската активност Борисов каза:

Не ме изненадва нищо! Вълни и след това падения! Помните преди 7 месеца Григорова щеше да стане кмет на София, а сега са под 2%. В петък е европървенството по футбол. На първия мач ще има милиарди зрители. В сряда и четвъртък ще си избираме кои да гледаме. След 11 избора, на нас ще ни втръсне. Затова има ниска избирателна активност, това състезание втръсна! Затова не трябва да втръсваме повече на хората! Тези, които управляват, трябва да го правят и да си понасят позитивите или негативите. 

За Христо Иванов съжалявам. Той като види зор и предпочита по-спокойно, коментира оставката Борисов.

Така, както сме работили с ДПС по политики, това е наше право. Това предлагаме и на другите. С лоши изказвания ще идем на избори. Реваншът ще е когато каже Радев. На реванша още повече ще ни наказват хората, защото пак същото ще се получи, каза Борисов и каза, че преговорите започват в понеделник. 

Ние с ПП-ДБ не можем да направим правителство, за съжаление. Освен това наблюдателите казах, че изборите са проведени честно. ДПС са втори. Няма да ни стигнат гласовете с тях, каза Борисов.

С Възраждане може да се говори за участие в комисии. ИТН гласуваше по евроаталнтически теми с нас, но техният лидер ще прецени как да действа. Ако всички подходят като Петков – да са опозиция, ние отиваме на избори. Аз държа на думата си, че в коалиция с ДПС не влизам. Те са отговорни, но няма…, не довърши изречението си Борисов.

Експертното правителство не може да работи като коалиция. Това е предпоследен рекорд относно избирателната активност. При нас проблемът дойде, защото мачът бе предрешен. Черната кампания в смесените райони, е вторият фактор. Това са няколко причини, каза Борисов.

Ако ПП имаха добри кметове, сега щяха да са бастиони. Но работата им не бе добра. 

Борисов обясни, че Радев дали скрито или не е направил партии като Български възход и ПП-ДБ, а пред другото време е управлявал със служебни кабинети.

Аз съм доволен от резултата! С 11% имам повече от прекия си противник. Ако днес ПП бяха победители, щеше да ме принудят да ги подкрепя без да искам нищо. Представяте ли си, пък ако картата беше червена. Какво ли щеше да говори Нинова.

Борисов напомни, че след следващите избори брифингът ще е след като станат официални резултатите.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//