Започва гласуването на турските избиратели в чужбина

Турция, избори Снимка: Висша избирателна комисия на Турция

Около 6 400 се регистрираните гласоподаватели в България за президентските и парламентарните избори в Турция

Днес започва гласуването на турските избиратели в чужбина за президентските и парламентарни избори в Турция на 14 май, съобщава БТА.

По данни на Висшата избирателна комисия (ВИК) правото си на глас избирателите ще могат да упражнят в общо 74 държави по света. В чужбина избирателите ще гласуват в 152 турски дипломатически представителства, както и на 46 гранични пункта, където гласуването ще е денонощно, включително и през почивните дни. 

Условията за разкриване на избирателни секции извън Турция включват разрешение от съответната страна, наличие на най-малко 500 избиратели и сигурна интернет мрежа.

Общо 3 286 768 души е броят на избирателите, които са регистрирани в избирателните списъци в чужбина. От тях 277 646 души ще гласуват за пръв път. 

В България са регистрирани 6391 турски избиратели.

Германия е страната с най-голям контингент избиратели - 1 501 152 души, а най-малко са турските гласоподаватели в Бразилия - 500 души.

Общо 4969 избирателни секции ще бъдат разкрити в чужбина.

Заради проблеми със сигурността е отпаднало планираното преди това отваряне на изборни секции в Афганистан. За пръв път на тези избори ще се гласува в Беларус, Мароко, Либия, Бразилия, Танзания, Словакия, Малайзия, Черна гора, Литва, Пакистан, Южна Корея, Португалия, Естония и Нигерия.

На предишните избори гласуването в чужбина се осъществи в общо 60 страни. 

Регистрираните в България турски граждани ще могат да гласуват в дипломатическите представителства на Турция в София, Пловдив и Бургас, както и на ГКПП Капъкуле/ Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново.

Гласуването в турските дипломатически представителства на територията на България ще се проведе на 4, 5, 6 и 7 май т.г., информираха от турското посолство в София.

Гласуването в представителствата в чужбина ще приключи на 9 май, а на граничните пунктове - на 14 май в 17 часа, когато приключва гласуването и в Турция.

Подадените в чужбина бюлетини се поставят в чували, запечатват се и се съхраняват в отделни помещения, докато бъдат транспортирани със самолети в Турция. Преброяването на гласовете от чужбина се извършва едва след като приключи изборният ден под наблюдението на ВИК и с участието на представители на политическите партии. 

В изборите за 13-и президент и за 28-и парламент на Турция на 14 май вътре в страната се предвижда да бъдат разкрити 190 736 избирателни секции. Общо 60 904 499 души са призовани да упражнят правото си на глас пред урните в Турция.

Общият брой на турските избиратели в страната и в чужбина е 64 191 285 души.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK