Според Израел войната в Газа далеч не е свършила

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелската армия е завършила етап от подготовката си за възможна война с Ливан и Сирия

Началникът на израелския генерален щаб ген. Херци Халеви каза в неделя, че въпреки изтеглянето на някои части от ивицата Газа, шестмесечната война в палестинската територия далеч не е свършила, съобщи ДПА.

„Войната в Газа продължава и ние изобщо не сме спрели“, каза Халеви и допълни: „Високопоставени представители на „Хамас“ все още се укриват. Ние ще ги намерим рано или късно. Няма да оставим активни бригади на „Хамас“ в никоя част на ивицата“.

Той заяви, че се чувства лично отговорен за връщането на всички заложници, държани в Газа, „колкото се може по-скоро“.

Халеви призна, че въпреки военния напредък, не всички цели на Израел са били постигнати, включително връщането на заложниците и унищожаването на „Хамас“ в цялата ивица Газа.

По-рано в неделя израелската армия обяви, че се е изтеглила от град Хан Юнис, най-големия в южната част на ивицата. Израел обаче все още има „значителни сили“ в Газа, допълни Халеви.

Израелската армия заяви, че е завършила още един етап в подготовката си за възможна война на северния фронт с Ливан и Сирия, предаде Ройтерс. „През последните няколко дни още един етап от готовността на Северното командване за война беше завършен, фокусиран върху оперативни извънредни запаси за широка мобилизация на части на Израелските отбранителни сили, когато е необходимо“, се казва в изявление на армията, озаглавено „Готовност за преход от отбрана към настъпление“.

Началникът на израелския генерален щаб Халеви заяви по телевизията, че Израелските отбранителни сили могат да се справят с Иран. „Ние можем да действаме със сила срещу Иран в близки и далечни места. Сътрудничим си със САЩ и със стратегическите партньори в региона“, каза Херци Халеви.

Междувременно делегация на „Хамас“ пристигна в Кайро за разговори за примирие. Делегацията ще разговаря с началника на египетското разузнаване Абас Камел, се казва в съобщение на „Хамас“.

Групировката повтори исканията си за постоянно примирие, изтегляне на израелските сили от Газа, връщане на бежанците и обмяна на палестински затворници за израелски заложници.

В изявлението си „Хамас“ настоява още за помощ за палестинското население и за начало на реконструкцията на ивицата Газа. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK