Те предлагат иновативен и привлекателен начин за създаване на вкусни и здравословни закуски
Семейство Мутафчиеви искат да произвеждат био шоколад в козефермата си край Разлог.
През 2022 година Тодорка, Георги и Иван Мутафчиеви получиха разрешение да изградят мандра. Сега РИОСВ ще прецени какво е въздействието върху околната среда на следващата стъпка от производството.
Намеренията на Мутафчиеви са да правят шоколадови дражета, съдържащи сушени плодове, ядки или оризови топчета, покрити със слой шоколад и със възможност за различно оцветяване или глазиране.
Те предлагат иновативен и привлекателен начин за създаване на вкусни и здравословни закуски. В сравнение с традиционните шоколадови изделия, този формат предлага добавена стойност благодарение на натуралните съставки като сушени плодове и ядки, които допринасят за допълнителни хранителни ползи. Покритието от шоколад може да бъде персонализирано с различни видове шоколад, включително черен, млечен или бял, за да се отговори на предпочитанията на потребителите.
Такъв тип продукти не само че осигуряват приятен вкус, но и съответстват на нарастващото търсене на хранителни изделия, които съчетават вкус и функционалност. Тези дражета могат да се възприемат като здравословни снаксове, които предлагат балансирана комбинация от хранителни вещества - полезни мазнини от ядки, витамини и фибри от сушените плодове и енергийния заряд от шоколада. Освен това, възможността за добавяне на цветови ефекти и глазури прави продуктите привлекателни и визуално за потребителите.
Производството на шоколадови дражета с тези съставки предлага възможност за иновации и персонализация, като различните варианти на покрития и глазури могат да бъдат адаптирани към предпочитанията на различни целеви групи. Такива продукти също така са идеални за потребители, които търсят удобен и вкусен начин за задоволяване на глада по време на активен начин на живот, както и за тези, които се стремят към по-здравословни алтернативи на традиционните сладкиши.
С минимални капиталовложения и максимална гъвкавост на производствената програма семейството разширява производството с течение на времето.
Основната цел на проекта е да се изгради цех за производство на шоколадови изделия.
Предвижда се модулния цех да работи 5 дни седмично. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано отчитане на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа. Целогодишната наличност на основни суровини за влагане в производството позволява целогодишна работа. Съставя се поименен график, като работната смяна е с продължителност не повече от 12 часа и непрекъсната седмична почивка не по-малко от 36 часа. При промяна на смените непрекъснатата седмична почивка може да бъде по-малко от 36 часа, но не по-малко от 24 часа, в случаите когато действителната и техническата организация на работата в предприятието налагат това.
Предвидено е обособяването на общо три работни станции за овалване на дражета с шоколад и глазиране, работна станция за производство на шоколад - заготовка, зона за печене на ядки, зона за темпериране на шоколад, както и зона за тункване на продукти. В комбиниран режим, цехът ще има среден дневен производствен капацитет в размер на 220 опаковки шоколадови дражета със сушени плодове, 220 опаковки шоколадови дражета с печени ядки и 220 опаковки с шоколадови барове със сушени плодове и ядки, опаковани на ден, при работа на една смяна. В зависимост от разновидността на произведените шоколадови дражета или шоколадови барове са предвидени работни станции, позволяващи опаковането на вече запечатаните готови продукти в опаковки на едро - в пластмасови или картонени контейнери и/или пластмасови дойпак опаковки.
Предвидените дневни количества суровини, които ще бъдат влагани в производството на шоколадови дражета със сушени плодове, шоколадови дражета с печени ядки и шоколадови барове с ядки и сушени плодове варират, спрямо дневната рецепта за производство, но средноаритметично се равняват на около 20 килограма дневно при работа на една смяна и 40 килограма дневно, при работа на две смени (при необходимост).
Планираният годишен капацитет на предприятието е 4800 килограма суровина за преработка, с възможности за увеличаване, при увеличаване на търсенето на готовите продукти. Предприятието е проектирано така, че да е в състояние да съхрани суровина извън планирания капацитет, в случай на невъзможност на останалите направления да функционират за определено време.
Припомняме, че семейството изгради първата био козеферма в района през 2009 г.
През тези години семейството, което привлича към каузата и сина Георги.
В началото произвежда по 10-15 килограма сирене, а продукцията им се разраства до 5-6 тона.
Във фермата са отглеждани над 200 кози от автохтонните породи "местна дългокосместа" и "калоферска дългокосместа". От млякото им се правят от пет до шест продукта, като производството им е специфично с това, че се прави само от чисто мляко, сурово козе мляко, без никакви добавки, без никакви консерванти.
Годишното производство възлиза на около 10 000 литра сурово козе мляко.
Георги Мутафчиев - син на Иван, е победител в Националния конкурс за млади фермери и представя България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел.