Северна Македония: ВЛЕН спечели, а "Европейски фронт" загуби един депутатски мандат

Снимка: БТА

Резултатите са от вчерашното прегласуване

При 55 процента избирателна активност в седемте секции, в които бяха повторени изборите за парламент на Република Северна Македония Държавната избирателна комисия обяви окончателните неофициални резултати от вчерашния вот, пише БТА.

Промяна на мандатите има в шеста изборна единица, където коалиция „Европейски фронт“, водена от ДСИ губи един мандат, който отива при опонентите им в албанския блок, коалицията ВЛЕН ("Заслужава си"), показва симулацията на Държавната избирателна комисия за разпределението на новия парламент на страната. Промяна в разпределението на мандатите в пета изборна единица, където също имаше секции, в които беше гласувано отново днес няма.

Така в общия резултат от парламентарните избори в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ ще разполага с 58 депутати, „Европейски фронт” и коалицията на СДСМ по 18, коалицията от албански партии ВЛЕН -14, а Левица и ЗНАМ по 6 депутати в 120 местния парламент.

Прегласуването в седем секции в два от шестте избирателни района в страната беше след като от ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и Левица атакуваха резултатите в тях, а от Държавната избирателна комисия решиха, че в тях е имало нарушения на изборното законодателство по време на изборите на 8 май. 

От „Европейски фронт” реагираха, че от партиите, включително ВЛЕН, заедно с Държавната избирателна комисия целят с „изборно инженерство” да ги лишат от един или два депутатски мандата, а председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски очакваше, че партията му също ще увеличи броя на депутатите си след това прегласуване. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//