ВМРО – Кюстендил, се поклони в Скопие пред подвига на Мара Бунева

Снимки: ВМРО - Кюстендил

Отслужиха панахида в църквата „Св. Стефан“

За поредна година членове и симпатизанти на ВМРО – Кюстендил, отдадоха почит пред подвига на храбрата българка Мара Бунева в Скопие. Водени от евродепутата Ангел Джамбазки те се включиха в поклонението, организирано от местни българи.

Беше отслужена панахида в църквата „Св. Стефан“ и положени цветя на паметната плоча на кея на р. Вардар, където преди 94 г. великата българка извършва своя подвиг.

На 13 януари 1928 година, на Каменния мост над река Вардар, в центъра на настоящата столица на Северна Македония, българската героиня Мара Бунева  разстрелва сръбския управник Велимир Прелич, наричан Касапина. Прелич е юридически съветник на Скопска Баковина и като такъв е отговорен за Студентския процес срещу дейците на Македонската младежка тайна организация.

Тези младежи са подложени на истински изтезания от хората на Прелич – стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското им самосъзнание.

След разстрела на сръбския полковник Мара Бунева опитва да се самоубие. Запитана от полицая, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: “Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK