Директорът на СУ „Иван Вазов“ - Поморие, Петя Казакова: Честит патронен празник!

Снимка: Infomreja.bg

Тази година на 9 юли се навършват 173 г. от рождението на Иван Вазов

Уважаеми българи,

Уважаеми съграждани, колеги и родители,

Скъпи ученици,

Всяка година през месец юли в нашето училище най-тържествено отбелязваме патронния си празник. Тази година на 9 юли се навършват 173 г. от рождението на Иван Вазов. Ние с достойнство носим престижното име на Патриарха на българската литература и в негова чест завоюваме големи успехи по фестивали и конкурси.

Иван Вазов е наследил любовта си към литературата от своята майка Съба Вазова и се оказа ненадминат до момента поет, писател белетрист, с разнообразнатематика, която преминава през неговото талантливо перо и през чието творчество най-силно изпъква любовта към род и Родина.

Творчеството му е отражение на две епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Вазов и Вазовата България са една безкрайна вселена, една чиста обич, един земен рай, изпъстрен с хармония, топлина, уют и истинска реалистична романтика, които ухаят на красота, на мъдрост и родолюбие.

Пътеките, по които ни води поетът, из дебрите на Родината ни, доказват, че той превръща литературата не само в свое признание, но и в признание на хората, на нашите ученици, които смело следват неговите уроци и печелят отличия всяка година на различни форуми. 

И до днес са актуални и силно възпитателни и въздействащи стиховете на Вазов „Аз съм българче“са неговите стихове: ”Аз съм българче”, ”Българският език“, „На България“ и др., за които той казва пророческите си думи: „Та моите песни все ще се четат!”.

Той пише за историческото ни минало, за трагедиите на държавата ни, за подвизите на обикновените българи, за красивата ни природа.

Затова и нашите ученици се възпитават по вазовски в любов към всичко българско и родно и се възхищават от неговите човешки примери и творчеството му, като се стремят да му подражават.

Нашето училище е носител на много награди и не преставаме да се стремим да завоюваме и нови отличия.

„Отечество любезно, как хубаво си ти!” - какъв по-въздействащ пример за родолюбие към подрастващото ни поколение. 

Ние, които творим и се учим от него, с достойнство носим името му и ежедневно се стремим да възпитаваме в българските ценности най-вече родолюбиво поколение по вазовски. 

Заслужени отличия получиха възпитаниците от СУ „Иван Вазов” на IX Националeн ученически конкурс „Вазовата България”, 2023 г. Признателността към поета, чиято „душа на песни извор е могъщ”, провокира въображението и таланта на децата и младежите и ги поведе по пътеките на творчеството. Събра наградените участници в къщата музей „Иван Вазов”, гр. Сопот, на 09.07. – незабравима дата, на която на бял свят се появява поетът, който пя за България. Поетът, който живя за България!

Специалната награда на конкурса получиха талантливите възпитаници на СУ „Иван Вазов” за мини спектакъла „Молитва за България” и с художествени ръководители Мариана Маринова и Мариана Карталова. С втора награда за есе е отличена Силтана Зафирова от 8. клас, възпитаничка на Мариана Карталова.

 

Петя Казакова

Директор на СУ „Иван Вазов”, гр. Поморие

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK