Списъкът Магнитски е поредния звучен шамар, че България не се движи с нужните стъпки в съдебната реформа. Тази позиция изрази пред БНТ служебният вицепремиер и министър по европейските средства Атанас Пеканов. Според него това не е шум за нищо.

Съдебната реформа и механизмът за контрол върху главния прокурор се бавят. Законът на служебния кабинет отговаря на всички изисквания за съдебна реформа. Имаме готова реформа и тя трябва да се приеме, изтъкна Пеканов и каза, че Министерският съвет ще внесе отново същите закони в 49-ото Народно събрание.

Той определи като тъжно случилото се в събота на заседанието на Националния съвет на БСП, когато 13 делегати бяха изключени от партията. България трябва да има силна лява партия, по думите му. Изключените трябва да са гордост на левицата, изтъкна вицепремиерът.

Искаме или не зелената трансформация ще се случи, коментира още Атанас Пеканов. Министерство на енергетиката ще предложи на Европейската комисия алтернатива за намаляване на емисиите. Трябва да се намери балансиран вариант с ЕК, според него.

Има напредък и по оперативните програми, отчете вицепремиерът. Работи се страната ни да отговори на критериите за членство в Еврозоната. Макар и със закъснение можем да се справим, оптимист е Пеканов.