Цоков за ЮЗУ: Не са допуснати груби нарушения

Снимка: Infomreja.bg

Министърът бе гост на церемония по връчване на почетно звание на проф. Балкански

Не са допуснати груби нарушения в ЮЗУ. Очаква се резултат от проверката.

Това обяви образователният министър – проф. Галин Цоков, който посети Югозападния университет.

Служебният министър разговаря с ректора на ВУЗ-а – проф. Николай Марин.

Цоков коментира пред медиите темата за сигнала на доц. Стефан Дечев за „фалшиви оценки“ и проверката на МОН и прокуратурата:

Какви са резултатите от проверката на ЮЗУ и успя ли да ви убеди благоевградската общественост, която смята, че това е атака върху имиджа на висшето училище?

Преди около десетина дни колегите приключиха проверката. Още няма резултат и анализ от тяхната работа. Тъй като в момента проверката е поръчана от прокуратурата, то ние ще предадем всички материали събрани в Прокуратурата. Това не е проверка, която е инспирирана от МОН. Трябва също така да ви уверя, че ръководството на ЮЗУ „Неофит Рилски“ е оказало пълно съдействие на колегите, както обеща и ректора, както и новото ръководство на университета оказа пълно съдействие при изясняване на обстоятелствата и отстраняване на нередностите от проверката, която бе проведена преди няколко месеца.

Прибързан ли беше първия доклад и лично вие смятате ли, че има толкова много и такива груби нарушения?

Първият доклад не беше прибързан и той беше на база определена проверка, която беше извършена. И тогава, и сега ще кажа, че имаше нарушения, които се отстраняват и дори дадохме още един месец на новото ръководство на университета, да ги отстрани. Така, че аз смятам, че тези нарушения не са свързани с някакви груби нарушения или неспазване на законодателството. Това са пропуски в документацията, даже беше препоръчано да се изготвят нови модели на главни книги, които да съответстват на нормативната база.

Значи не нарушения, а пропуски, така ли?

Винаги така сме коментирали. Това са пропуски и нарушения, свързани с документацията. Не може да се правят изводи за груби нарушения в работата на университета. Тези внушения, че нашата проверка е довела до въздействие върху реномето на университета, не мисля, че са основателни. МОН е задължен при такива сигнали да осъществява проверки. Иначе щяхме да бъдем обвинени, че не даваме отговор на съответните сигнали. Всичко, което е в нашите правомощия е свършено, имахме неколкократни срещи с г-н Ректора. Мисля, че изяснихме всички неща, които трябва да се доправят и сега ще предадем на прокуратурата това, което е установила новата проверка като обстоятелства.

Какво е Вашето отношение към ЮЗУ и личната ви оценка?

Като към колеги, които са професионалисти. Аз нееднократно съм идвал тук на акредитации, особено в областта на педагогическите науки. Работил съм тук, работил съм и в тази междууниверситетска магистърска програма, която ръководеше преди време проф. Балкански. Моята професионална дейност също е свързана с университета, така че мога да кажа само добри думи за него.

Припомняме, че доц. Дечев сигнализира до МОН за корупционни практики в Правно-историческия факултет на ЮЗУ - внасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи, раздаване на дипломи без положени необходим брой изпити, даване на дипломи без полагане на изпити. 

Повече по темата вижте тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//