Полша ще укрепи източната си граница

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът Туск говори за "хибридна война"

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви днес, че страната му започва работа по допълнително укрепване на цялата си източна граница, понеже страната се изправя пред това, което той определи като „хибридна война“, свързана с нелегалната миграция от Беларус, съобщи Ройтерс.

Премиерът не предостави допълнителни детайли нито за планираните действия, нито за средствата, които ще бъдат отпуснати, но заяви, че „няма ограничения“ по отношение на националната сигурност.

„Полско-беларуската граница е уникално място поради натиска на нелегалната имиграция. Фактически си имаме работа с прогресираща хибридна война“, заяви премиерът по време на среща с граничари и войници на границата.  „Не се съмнявайте – страна с все по-агресивни намерения спрямо Полша като Беларус съучаства в организирането на такава практика на полската граница“, допълни той.

Предишното правителство на Полша и Европейският съюз обвиниха Беларус през 2021 г., че използва мигрантския приток, за да упражни натиск на ЕС заради наложените на Минск санкции. Беларус отхвърли обвиненията.

Оттогава опитите за пресичане на границата продължават, като броят им зависи и от промените в атмосферните уславия. Полската гранична служба заяви, че в момента всекидневно се предприемат около 300 опита за нелегално пресичане на границата.

Напрегнатите отношения между съседните страни се влошиха допълнително след инвазията на беларуския съюзник Русия в Украйна.

Предишното правителство на Полша изгради дълга 180 километра и висока 5,5 метра ограда по границата с Беларус, за се защитава срещу нелегалната миграция. Тя е допълнена от система от сензори и камери за наблюдение.

Туск заяви, без да предостави детайли, че новите укрепления ще се изградят по „цялата източна граница“, като е  възможно да се включи и тази с Украйна и Русия (Калининградският ексклав на Русия граничи с Полша от североизток – бел.ред.).

„Това не е само граница на Полша, но и на Европейския съюз. Затова нямам съмнения, че цяла Европа ще трябва да инвестира в своята сигурност, инвестирайки в източната граница на Полша“, заяви Туск. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//