Зам.-министър Неков: Расте търсенето и производството на традиционни български продукти

Снимки: МЗм

Той връчи награди в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко

„Расте търсенето и производството на традиционни продукти от бългрски суровини. Затова един от приоритетите на Министерството на земеделието е реализирането на мерки на национално ниво в подкрепа на земеделските стопани, за да гарантираме лесен достъп на потребителите до качествена родна продукция“.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на Националния събор на овцевъдите, който се оргаизира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието. Аграрният заместник-министър връчи награди в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко.

Първото място спечелиха продуктите от овче и краве мляко на „Фермерска мандра с. Строево“, Пловдивско. Второ място зае производителят „Валета Милк“ от Сухиндол, а третото „Братя Галеви“ от село Градище. „От нас като потребители зависи дали ще го има натуралният български вкус“, казаха производителите.

Момчил Неков награди и участниците в традиционния конкурс по ръчна стрижба на овце. На първите три места в състезанието се класираха Бойко Георгиев от с. Боринци, Бойчо Бойчев от с. Стрелци и Зекире Мустафов от Търговище.

Междувременно през целия ден експерти от Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ консултираха земеделски производители по въпроси, свързани с директните плащания, Програмата за развитие на селските райони и държавните помощи в животновъдството. Експертите отговориха на множество запитвания на земеделските стопани, включително на хора, които тепърва искат да се заемат с животновъдство и пчеларство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK