Путин: Руските учени са близо до създаване на ваксини срещу рак

Изображението е илюстративно Снимка: Infomreja.bg

Той не уточни срещу кои видове рак ще бъдат насочени предложените ваксини

В сряда президентът Владимир Путин заяви, че руските учени са близо до създаването на ваксини срещу рак, които скоро ще могат да се използват от пациентите.

В коментар по телевизията Путин заяви, че "сме много близо до създаването на така наречените ваксини срещу рак и имуномодулиращи лекарства от ново поколение".

"Надявам се, че скоро те ще бъдат ефективно използвани като методи за индивидуална терапия", добави той, говорейки на московски форум за бъдещите технологии.

Путин не уточни срещу кои видове рак ще бъдат насочени предложените ваксини, нито как.

Редица държави и компании работят върху ваксини срещу рак. Миналата година правителството на Обединеното кралство подписа споразумение с базираната в Германия компания BioNTech за започване на клинични изпитвания, осигуряващи "персонализирано лечение на рака", като целта е до 2030 г. да бъдат обхванати 10 000 пациенти.

Фармацевтичните компании Moderna и Merck & Co разработват експериментална противоракова ваксина, която според проучване в среден стадий намалява наполовина вероятността от рецидив или смърт от меланома - най-смъртоносния рак на кожата - след тригодишно лечение.

По данни на Световната здравна организация понастоящем съществуват шест лицензирани ваксини срещу човешки папиломавируси (HPV), които причиняват много видове рак, включително рак на маточната шийка, както и ваксини срещу хепатит В (HBV), който може да доведе до рак на черния дроб.

По време на пандемията от COVID-19 Русия разработи собствена ваксина "Спутник V" срещу COVID-19 и я продаде на редица държави, въпреки че в страната се сблъска с широко разпространеното нежелание на населението да се ваксинира.

Самият Путин заяви, че се е подложил на "Спутник", за да се увери в нейната ефикасност и безопасност. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK