С първия мандат или реванш: ГЕРБ прави кабинет с компромиси, но при определени ултиматуми

Снимка: Infomreja.bg

В следизорната седмица вече се говори за нови избори

ГЕРБ-СДС даде първа пресконференция след вота. Лидерът на най-голямата политическа партия у нас влезе в залата при журналистите с почукване по вратата.

Бойко Борисов, който днес е рожденик, два пъти предупреди медиите да не искат от него изявления преди да бъдат обявени резултатите от изборите от ЦИК.

Навръх Спасовден, обзорът, който направиха от ГЕРБ е, че те са победители и няма да правят компромиси, но искат да бъде намерен компромисен вариант за правителство.

Трябва да се опитаме за дълго да имаме правителство! Преговорен екип, експертен кабинет – премиер, външни и отбрана трябва да има с министри на ГЕРБ. Готови сме на компромиси и диалог.

Отново на ход ще са дамите в партията, които преди месеци преговаряха с ПП-ДБ за ротацията. Сега Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова ще провеждат разговори с лидерите на политическите сили, за да стане ясно ще има или не подкрепа за ГЕРБ още с първи мандат.

Именно той ще е решаващият за евентуални избори през есента, каза Борисов, обявявайки, че ГЕРБ ще излъчат премиер, министър на вътрешните работи, на външните работи и министър на отбраната.

В същото време целта е правителството да бъде експертно, както зовеше Нинова ден по-рано.

Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ. Ние си оставаме на нашата позиция – партийни сглобки не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно експертно срочно и програмно правителство.

Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров заяви ден по-късно, че партията може да подкрепи кабинет без политически лидери и без премиер Бойко Борисов, стига формулата му да отговаря на вижданията на социалистите. Той потвърди, че става въпрос за технически кабинет.

А пресконференцията на Борисов идва пък ден след апела на Делян Пеевски, че именно лидерът на ГЕРБ трябва да каже какво ще се случи оттук насетне.

Г-н Борисов, очаквам покана от вас и към всички евроатлантически лидери, за започването на разговор за бъдещето на Родината ни. 

Борисов акцентира върху това, че той няма да е кандидат за премиер, а нито в преговорите, нито в управлението ще участва Мария Габриел, която „си имала друга работа“.

Интересни са ми колегите от малките партии, които бързат да кажат, че няма да участват в правителство, но трябва да им правителство, каза Борисов.

Подобно изявление направиха от Величие.

„Никакво участие в кабинет с конфигурация ГЕРБ-СДС и с ДПС не е възможна”. Това заяви Виктория Василева.

А след това фокусът падна върху президента Радев, къде когото Борисов подаде ръка с няколко изречения:

Време е за държавници! Не е време за егоцентрици, за противоборство между институциите! Радев също е част от държавата! Не съм съгласен, че се задава нов проект. Аз съм за парламент, правителство и президентство – да има съгласие по общите въпроси.

И още…

Моите две ръце са протегнати! Искаме да нормализираме с президентството отношенията!

По-рано днес Радев пък заяви, че в понеделник ще обяви кога ще свика 50-ото НС. В понеделник ще започнат и преговорите, стана ясно от думите на Борисов.

Сега именно лидерът на ГЕРБ се явява с „две протегнати“ ръце между президента и съпредседателя на ДПС, между които прехвърчат постоянни искри.

Борисов коментира именно и отношенията си със съпартийците на Доган.

Лидерът на ГЕРБ не се е чувал с Пеевски след разпускането на Народното събрание. Смята ДПС за отговорни, но не и за партньори в коалиция: Аз държа на думата си, че в коалиция с ДПС не влизам.

И в духа на „Чухме ви“ от ПП, сега и думите на Борисов имаха подобен замисъл – че следващи избори на есен ще са с още по-ниски резултати…. За ГЕРБ:

В петък е европървенството по футбол. На първия мач ще има милиарди зрители. В сряда и четвъртък ще си избираме кои да гледаме. След 11 избора, на нас ще ни втръсне. Затова има ниска избирателна активност, това състезание втръсна! Затова не трябва да втръсваме повече на хората! Тези, които управляват, трябва да го правят и да си понасят позитивите или негативите.

След като 9 месеца българите слушаха за сглобката, сега нова дума завладява медиите – реванш.

Реваншът ще е когато каже Радев. На реванша още повече ще ни наказват хората, защото пак същото ще се получи, каза Борисов и допълни, че преговорите започват в понеделник.

И тоя дух се прокрадна в горите край София:

За всички пораженчески гласове, които се чуват, искам да кажа - гледайте реваншаказа Кирил Петков във видеообръщение заедно с Николай Денков.

А с кого е възможен стабилен кабинет, Борисов прехвърли набързо картите:

Ние с ПП-ДБ не можем да направим правителство, за съжаление. ДПС са втори. Няма да ни стигнат гласовете с тях. С Възраждане може да се говори за участие в комисии. ИТН гласуваше по евроаталнтически теми с нас, но техният лидер ще прецени как да действа. Ако всички подходят като Петков – да са опозиция, ние отиваме на избори.

Сега България чака своя понеделник – преговорите, свикването на НС, консултациите при Радев, и ако първият мандат не е налице, то реваншът ще е есенен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//