Шефът на БНБ: Виждаме потенциален риск за ипотечното кредитиране

Снимка: Infomreja.bg

Вижте какво каза управителят

Блицинтервю на управителя на БНБ г-н Димитър Радев за БТА:

Г-н Радев, последното решение на УС на БНБ за прилагането на показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на ипотечни кредити предизвикаха оживени и невинаги еднозначни коментари.

- Ние предоставихме подробна информация по темата, но първоначалните реакции са напълно нормални, като се има предвид, че БНБ за първи път прилага подобен подход.

В какво всъщност се изразява този подход?

- Ние ескалираме нашите действия по отношение на ипотечното кредитиране, като преминаваме от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане.

Какво налага подобна ескалация?

- Ние не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск свързан с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира.

Но вие не налагате задължителни нива на показателите за ипотечно кредитиране.

- Точно така, но създаваме необходимата формална рамка и механизми да го направим, ако това се наложи. Подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар, дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента.

Как това ще се отрази на кредитополучателите?

- В масовия случай и в краткосрочен план те няма да бъдат сериозно засегнати.

А на банките?

- Ние сме в активна комуникация с банките по тази тема през последната година. Техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и по отношение на коментираното решение на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//