В ОДМВР - Перник, се проведе среща с мотоклубовете в района

Снимка: МВР, Перник

Обсъдиха въпроси, свързани с пътния травматизъм

Работна среща на директора на ОДМВР – Перник старши комисар Милчо Милчов и представители на мотоклубове в Перник и региона се проведе днес в сградата на областната дирекция. На срещната присъстваха и комисар Йордан Дундаков – началник отдел „Охранителна полиция“ и старши инспектор Кирил Кирилов – началник група в сектор „Пътна полиция“. Служителите на полицията запознаха участниците с приоритетите на ръководството на дирекцията, свързани с пътния травматизъм и недопускане на пътнотранспортни произшествия със загинали и пострадали.

 Директорът заяви, че за миналата година има 8 ПТП с мотористи с 8 леко пострадали. Тежко ранени и загинали няма. Според старши комисар Милчов причината е добрата превантивна работа както от страна на полицията, така и от ръководителите в самите мотоклубове. Той изрази увереност, че партньорството в тази посока ще продължи и занапред

редставителите на мотоклубовете заявиха, че те се отнасят с пълната си отговорност всеки сезон. Според въведените вътрешни правила всяко шествие има отговорник, който проверява групата и техническа изправност на мотоциклетите, преминали ли са годишен технически преглед и имат ли водачите нужните застраховки.  По думите им, в групите има строга йерархия, която стриктно се спазва. Беше отбелязано и това, че сред останалите мотоциклетисти и особено младите често срещано е неизползване на предпазни каски или управление без свидетелство за съответната категория, както и свръх самонадеяност и безразсъдно шофиране.    

В хода на дискусията двете страни обсъдиха редица градивни идеи, за повишаване на мото културата у младите водачи и реализирането на мероприятия, които да ограничат пътния травматизъм и да повишат чувството за отговорност и самоконтрол при управлението на мотоциклети. Беше изтъкнат и факта, че при провеждащите се курсове за мотоциклетисти само полигон и градско кормуване са абсолютно недостатъчни. Излизането извън града дава една по реална представа за управление и усещане на моторното превозно средство.Представителите на мотоклубовете дадоха идея и поеха ангажимента веднъж в месеца да провеждат организирано каране с млади водачи, където да покажат с личния си пример безопасно шофиране, дисциплина и самоконтрол.

 Бяха изтъкнати основни фактора, които влияят изключително благоприятно върху безопасността на движението като цяло. При управлението на мотоциклети на първо място след каската са гумите. Слоганът „Погледни втори път в огледалото“ трябва да придобие реално действие при управление на моторно превозно средство поради факта, че мотоциклетите много по-трудно се забелязват в огледалата за обратно виждане. Участието в превантивни мероприятия с ученици ще бъде основен приоритет, за мотивиране на младите хора в усвояването на знания, умения и формирането на нагласи за справяне във всяка ситуация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK