3 спасителни акции през последния месец в района на Рилски манастир – хижа Рибни езера

Снимки: ПСС - Благоевград

ПСС - Благоевград: Ако посещавате района е желателно да си инсталирате мобилното приложение за известяване

През последния месец в района /Рилски Манастир-хижа Рибни Езера/, от ПСС - Благоевград, проведоха три спасителни акции. В два от случаите се отнасяше за чуждестранни туристи пристигнали в х. Рибни Езера, с обострени от дългите преходи във високата планина болестни симтоми.

Третата акция беше проведена в събота, като приключи късно през нощта .

Към 16:00ч. при слизане на чуждестранни туристи по "Дългия рид" към Рилски Манастир, момче се подхлъзва и след претоварване при стъпване се уврежда глезена става.

Поради силна болка в ставата преценяват, че не могат да продължат и подават чрез тел.112 сигнал за помощ към ПСС. От отряда се отправихме 11 планински спасители към мястото на инцидента. В 19:00ч. туриста беше прегледан, нараняването "обработено" а крака имобилизиран. С планинска количка пострадалият беше транспортиран до Рилски Манастир и пренасочен за лечение в гр. София.

При останалите два случая, беше отреагирано много бързо, след съдействие от стопаните на хижа Рибни Езера.

 

Туристите посещаващи района: /Рилски Манастир - "Дългия рид" - заслон Кобилино Бранище - х. Рибни Езера - Смрадливото Езеро/, трябва да бъдат много добре екипирани и подготвени. Терена е силно пресечен с много скални прагове, а пътеките на места са обрасли с висока растителност. След превалявания от дъжд или сутрешна роса, придвижването става хлъзгаво и опасно. На много места няма връзка с мобилните оператори.

Ако посещавате района е желателно да си инсталирате мобилното приложение за известяване на ПСС /което може да изпрати данни от място със слаб обхват ,откъдето не може да се осъществи обаждане/ - https://play.google.com/store/apps/details… / и да си направите планинска застраховка!!!, обявиха от ПСС - Благоевград.

Спасителните операции в района са тежки и многочасови. Всяка минута за подаване на сигнал за помощ е ценна, а спасителните мероприятия включват много хора и техника, което ги оскъпява, обявиха още от планинската спасителна служба. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf