Скиорите са предизвикали лавината над Боровец

Снимка: Infomreja.bg

ПСС алармират за лавиноопасен период

Шансовете при попадане в лавина без подходяща екипировка са доста ограничени, първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден от лавина. Оттам-нататък с всяка минута спада шансът да бъде открит жив човек. Факт е, че отиват да карат извън пистата без да проучат каква е опасността. Сноубордистите са били в по-ниската част, когато е паднала лавината. Вероятно е била предизвикана от човек.

Това заяви за „Здравей, България” директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, след като вчера лавина падна и затрупа трима сноубордисти и 1 скиор над Боровец, в резултат на което един от тях почина. 

Лавинната опасност остава висока, особено в алпийския пояс. България е една от страните, в която няма лавинно наблюдение, което да дава информация за обстановката в цялата страна.

Единствената информация е за района на Банско, благодарение на Българската лавинна асоциация, но в общи линии това, което се дава за Банско, е валидно за цялата страна, каза Нешев.

Свидетел на инцидент в Боровец става скиорът Стефан Христов. Той е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

„Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Христов.

По думите му причината да загине скиора, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

„Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били „изплюти“ от лавината“, коментира скиорът.

Акцията по издирването на изчезналия скиор продължи 5 часа. В нея участваха 25 планински спасители и 4 кучета. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

А от ПСС предупреждават: Има нова снежна покривка от близо 60 сантиметра, което в съчетание с вятъра и по-високите температури създава реална опасност от лавини.

От Планинската спасителна служба съветват туристите:

да се познава планината

да са запознати с метеорологичната обстановка

да не са сами

да информират къде да отиват

да имат подходяща екипировка

да са със заредени телефони

правилна преценка за маршрута, по който ще минат

да не се надценяват техните възможности в планината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK