Асен Василев: Ставката на ДДС за ресторантите няма да бъде променена

Снимка: Infomreja.bg

Той посочи, че едно от предложенията е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор „ресторантьорство и хотелиерство“

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка на ДДС. Данъчните закони няма да бъдат изтегляни“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Той потвърди, че на среща днес, организирана от председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев, с Бойко Борисов и Делян Пеевски са коментирали ставката за ДДС за ресторантьорите, съобщават от пресцентъра на финансовото министерство.

„Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. На среща с нас те сложиха 7-8 предложения на масата, чакаме ги писмено“, уточни министър Василев. Той посочи, че едно от предложенията е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор „ресторантьорство и хотелиерство“, като най-ниският да е 1000 лв., а не да се осигуряват на минималната работна заплата. Другото предложение е всяко заведение да има ПОС терминал и да има глоба, ако няма такъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако нямат втора работа и други доходи, или са учащи и студенти.

„Нека да видим този пакет как изглежда и ще смятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и, ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на трайно на 9% с това изсветляване“, обясни финансовият министър. Той уточни, че към момента в Министерството на финансите не са получени такива предложения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//