На какви цени ще почиваме на българското море това лято?

Снимка: Infomreja.bg

Хотелиери са ги калкулирали още миналата година

За първи път от доста години хотелиерите не са предвидили сериозно поскъпване по българското Черноморие. Една от причините за запазване на цените е, че за разлика от съседна Гърция и други популярни европейски дестинации, у нас не се предвижда увеличаване на туристическата или на еко таксата, съобщи bTV.

Освен това в по-голямата си част хотелиерите са калкулирали цените за това лято още миналата година, т.е. преди ръста на минималната работна заплата и на други услуги.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма нощувките няма да поскъпнат с повече от 3-3,5 %. Според други организации ръстът ще е с между 5 и 10 на сто.

Така в предсезона средната цена за 5 нощувки в хотел за 4-членно семейство ще е около 1200 лв., в пика на сезона – над 2000 лв. Или цената на стая се движи между 120 и 250 лева.

В Поморие заради балнеологичните особености туристи има целогодишно. Семейство Бучкови ще заложат на морска почивка в чужбина

„Откъм качество-цена смятам, че в чужбина е доста по-приемливо и приятно за нас, като млади родители с малко дете“, казва Александър Бучков пред bTV.

Част от хотелиерите по Черноморието не предвиждат промяна в цените спрямо миналото лято.

„Има такива обекти, които са по-гъвкави, които могат по-добре да регулират и да работят с разходите. По-гъвкави са откъм работна ръка, по-гъвкави са откъм производство на храна. Имат по-добри енергийни източници. Те могат да натискат цената надолу или да я задържат“, обясни Антон Тръпков – хотелиер.

„На този етап спокойно можем да кажем, че драстично увеличение не се очаква. Това, което претърпяхме през последните две години като увеличение, тази година не се планува и не се очаква, тъй като нивата на цените на основните консумативи се задържаха“, заяви Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

„Ние сме обявили нашите цени една година по-рано. Няма уважаващ себе си хотелиер, който да почне да вдига сега цени, точно обратното. Когато има ранни записвания, се ползват отстъпки“, заяви Янчо Парушев - Съюз на Собствениците – Слънчев бряг.

Ранните записвания продължават до края на април, а отстъпките стигат до 30 %. Според бранша най-изгодно е да се прави резервация чрез туроператор или през сайта на хотела. 

„Много внимателно, сами, проактивно да отделят време да си направят тези справки и да видят всъщност наистина къде е изгодно за тях. Много изгодни места има за почивка“, обясни Тръпков.

Изгодни са намаленията и при по-дълъг престой: плащане за 3 при 5 нощувки, или 5 за 7.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK