"Четири лапи" кастрира четириногите обитатели на Якоруда и Белица

Снимка: Четири лапи

Кастрацията на бездомни животни ще се проведе последователно на територията на двете общини

От 10 до 14 юни ЧЕТИРИ ЛАПИ ще посети община Якоруда, където ще се извършват безплатна кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни животни. Това е втори съвместен проект с общината, след като миналата година благодарение на него бяха извършени над 150 манипулации. Част от цяла поредица кастрационни кампании е и тази  за община Белица, която ще се проведе от 17 до 21 юни и има за цел да намали популацията на уличните животни по хуманен и ефективен начин в съгласие с принципите и разбиранията на международната организация за закрила на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ .

Д-р Надежда Мечева, ръководител ветеринарна клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ в гр. Банкя, споделя:

“При женската котка първото разгонване, особено сред бездомните, става около четвъртия месец. След настъпването му, тя може да има от два до три пъти годишно потомство, което може съответно да бъде от 3- 4 дори до 5 котенца. Тези малки котенца  се оказват реално на улицата и в следващите шест месеца ще добият полова зрялост. Чрез нашите кампании ние намаляваме не само популацията, но и страданието на новородени животинки, които на улицата много често попадат в трафика, стават жертви на пътни инциденти, също така заболяват от инфекциозни болести.”

Всички обработени животни ще бъдат обозначени в последствие - котките с татуировка от вътрешната страна на едното ухо и изрязване на връхчето на другото ухо, а кучетата – със синя ушна марка, ще им бъде поставен микрочип и ще им бъде издаден паспорт съгласно изискванията на българското законодателство. Чрез задължителната идентификация става възможно проследяването на резултатите от метода на масова кастрация върху популацията от безстопанствени животни. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//