Продължава конференцията в Берлин за следвоенното възстановяване на Украйна

Разрушения в Украйна, архив Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във форума участват над 60 държави

В Берлин продължава конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна. Във форума участват над 60 държави, съобщава БНР. 

Водеща тема на разговорите в Берлин е възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, която е понесла значителни щети от руските въздушни атаки. В Берлин се обсъжда и военната помощ за Киев. 

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте коментира, че без подкрепа за въоръжените сили на Украйна помощта за възстановяването на икономиката няма смисъл.

Рюте обяви нов пакет финансова помощ в размер на 138 милиона евро, предвидени за възстановяването на електропреносната мрежа, хуманитарна помощ и подкрепа на нидерландски компании, които се включват във възстановяването на Украйна.

Кая Калас, министър-председател на Естония, подкрепи усилията за следвоенното възстановяване на Украйна, но подчерта, че те трябва да са дългосрочни, а възстановителните работи могат да започнат още сега.

Според германския президент Франк Валтер Щайнмайер партньорства между градове от Германия и Украйна могат значително да помогнат за връщането към нормалния живот след войната. Над 200 такива партньорства вече работят успешно, заяви Щайнмайер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//