Мицотакис към РСМ: Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш

Снимка: БГНЕС

Ако ръководството на РСМ се отклони от договорения курс, „пътят към Европа ще бъде затворен", каза той

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново отправи предупреждение към новото ръководство на Република Северна Македония, че неспазването на Преспанското споразумение с Гърция ще блокира пътя на страната към членство в ЕС, съобщава в. „Катимерини“.

По повод отказа на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и на бъдещия министър-председател Християн Мицкоски да се съобразяват със споразумението за името на страната, Мицотакис заяви, че "когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш".

Ако ръководството на РСМ се отклони от договорения курс, „пътят към Европа ще бъде затворен", каза Мицотакис и подчерта, че този път "минава през Гърция и през спазването на международното право".

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

При встъпване си в длъжност като президент на Северна Македония на 12 май, Гордана Силяновска произнесе само „Македония" вместо конституционното име на държавата Република Северна Македония. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//