Над 140 деца участваха в Ателие "Нарисувай Разлог"

Снимки: Община Разлог

Организатори са Община Разлог и Исторически музей-Разлог

Десетки деца от 1 до 4 клас взеха участие в Ателие “Нарисувай Разлог”, организирано от Община Разлог и Историческия музей в града по повод Международния ден на музеите.

Днес в двора на музея ученици от НУ “Яне Сандански”, Начално училище “Св. св. Кирил и Методий” и Основно училище “Никола Парапунов” рисуваха по номера, творяха на платна и правиха цветни сапунчета, с помощта на организаторите -  музейните уредници и служители на Община Разлог. 

По повод днешния празник на музеите Христина Манова, директор на Исторически музей - Разлог, разказа на участниците историята за неговото отбелязване и заедно разгледаха гостуващата изложба “НаРодното везбено изкуство”.

С решението от 1977 г. в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите, е взето решение на датата 18 май да се чества Международният ден на музеите. 

Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност, в която се пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера.

Исторически музей - град Разлог, е културен и научен институт, който издирва, изучава, опазва и представя културните ценности на Разложкия край. Той е уреден в родния дом на полковник Никола Парапунов, на пл. „15 септември 1903г.”, в близост до централния площад на града.

Музеят е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел Разложко–чепинска къща, „братов” тип от края на 19 век. Този тип къща се счита за продължител на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век. Изгаря във въстанието от 1903 г. и е съградена отново по стария план през 1905 година.

Музейното дело в град Разлог води началото си от 1954 г. Официално музеят отваря врати на 2 юни 1957 г. като къща - музей "Никола Парапунов". Основната му експозиция отразявала живота на полковник Никола Парапунов и ръководената от него антифашистка съпротива в Пиринския край. През 2000 г. с решение на Общинския съвет, мемориалният музей е преобразуван в Исторически музей - Разлог.

Към днешна дата в ИМ-Разлог се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Сред безценното богатство на музейния фонд се открояват колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките майстори занаятчии.

В музейните експозиции са представени археологически находки от различни епохи. Гостите на музея могат да се потопят в автентичната атмосфера и бита на местните жители от XIX век. Могат да видят снимков, документален материал и лични вещи на участинци в националноосвободителните и обединителните борби в региона.

Всяка година в залата на временни експозиции се реализират различни гостуващи изложби и се представят материали от фонда на музея.

До музея е паметникът на убитите в Кръстовденското въстание жители на Крапата махала, както и мраморната чешма, съградена по повод 1000 години от управлението на цар Симеон Велики.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK