Почетохме паметта на българските воини, загинали в днешна Северна Македония

Снимка: Министерство на отбраната

Там беше официална българска делегация на Министерството на отбраната

На Архангелова задушница, днес, 4 ноември, официална българска делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министър Атанас Запрянов, почете паметта на българските воини, загинали и останали извън пределите на Родината, на територията на днешната Република Северна Македония.

"На този свят и паметен ден цяла България се прекланя пред безпримерния подвиг, храбростта и саможертвата на хилядите герои, които загинаха в пет войни за националното освобождение и обединение на Родината. Над 150 хиляди безкръстни гробове останаха на територии извън днешните предели на България". Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в словото си на официалната възпоменателна церемония, която се състоя на българското военно гробище в село Цапари, община Битоля, Република Северна Македония. "Тук почиват костите на над 200 души, предимно от 3-ти пехотен Бдински полк, 15-и пехотен Ломски полк и 16-и пехотен Ловчански полк в състава на 6-а пехотна Бдинска дивизия, които се впускат в тежките и кръвопролитни сражения. Имената им остават завинаги в историята на българската бойна слава", припомни той и допълни: "Нека бъде светла паметта на загиналите за освобождението, обединението и величието на България герои, а потомците да помним и тачим техния подвиг".

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на българското военно гробище в с. Цапари от името на министъра на отбраната и началника на отбраната, от българската и от чужди дипломатически мисии. Присъстваха военните аташета на Франция, Унгария, Украйна, Великобритания, Хърватия, Италия, Румъния, посланикът на Р България в Скопие Ангел Ангелов, дипломати и служители от Посолството и Генералното консулство на България в Битоля, граждани и гости от родолюбиви организации и сдружения.

В църквата „Свети Георги“ в село Цапари бе отслужена заупокойна панихида лично от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и Преспанско-Пелагонийски владика Петър.

Вчера и днес българската делегация поднесе венци и цветя пред паметни места на българската военна летопис: паметника на 193-ма български офицери и войници в района на село Дреново, община Кавадарци; паметника на загиналите български офицери и войници в двора на църквата в село Беранци, община Битоля; военния паметник в село Брод, община Новаци, посветен на офицери и войници от всички националности, загинали през есента на 1916 г. в този район; паметната плоча на загиналите български офицери и войници в българско-германското военно гробище в град Прилеп.

В ритуалите участваха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, които това лято за първи път направиха опознавателно посещение по стъпките на българската бойна слава, като посетиха позициите над Дойран от времето на Първата световна война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK