Пловдив и Пазарджик – следващите области, които са пред грипна епидемия

Снимка: Infomreja.bg

Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младите хора до 20 г.

Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия след Смолян, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планирания. Нещата много бързо се променят. Говорим за епидемия, която е агресивна и в същото време е динамична – заболеваемостта се вдига и пада много бързо. Но все отнякъде трябва да започне", поясни той пред bTV.

Нашият праг е 207 на 10 000 жители в областта, а към 15 януари ние рязко минахме този праг и това наложи да се събере областния щаб за борба с грипа. Обсъждайки всички показатели, единодушно решихме, че трябва да бъде обявена епидемия", директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Тя посочи, че предприетите временни противоепидемични мерки включват преустановяване на свижданията в болниците и домовете за възрастни хора, прекратяване на детските и женските консултации, както и засилване на контрола в детските градини. Мерките ще важат от 18 до 24 януари, като през това време заболеваемостта ще се следи ежедневно.

"Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младите хора до 20 г. Към момента отсъствията не налагат въвеждането на грипна ваканция за учениците, тъй като отсъствията са средно 13% към 17 януари. За да се обяви грипна ваканция, отсъстващите трябва да са 30%", каза още д-р Кубатева.

Доц. Ангел Кунчев обясни на свой ред, че епидемиолозите работят с математически модел, по който се изчислява заболеваемостта в България.

"Хората може би не знаят, че прагът на заболеваемостта е различна за всяка област и за всяка седмица от годината е различен. Но има и много други показатели, които следим", поясни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK