Епидемията от грип - в края на януари

Снимка: Infomreja.bg

Циркулация на грип има от средата на декември месец и сега тя се засилва

Ако говорим за епидемия от грип - вероятно към края на януари месец ще достигнем епидемични нива, но не едновременно в цялата страна, а в първите засегнати области от грипа. Това заяви пред News.bg главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за това кога ще има пик на грипа и идва ли морбили у нас от Румъния.

По думите му циркулация на грип има от средата на декември месец и сега тя се засилва. Масовите контакти по време на празниците допринесоха за още по-бързото и широко разпространение на грипа, посочи доц. Кунчев. По време на коледните и новогодишните празници не може да се разчита и на системата на регистрация на болни и заразени хора от грип, защото хората рядко прибягват до лекарска помощ - само в краен случаи. Вероятно в началото на другата седмица ще има по-точни данни докъде сме стигнали и какви са данните за отделните региони, уточни държавният главен здравен инспектор.

Симптомите грипа остават класически - внезапно начало, в което дори хората могат да посочат час, в който са се разболели заради характерните симптоми като отпадналост, главоболие, температура, хрема, кашлица, кихане.

Доц. Кунчев уточни още, че не са чести случаите, в които хората могат да се заразят от грип и коронавирус едновременно. Паралелна циркулация и в момента има, тъй като и случаите на коронавирус продължават да бъдат с не ниско ниво, но данните не са реални поради празничните дни. Една супер инфекция от два причинителя е неблагоприятна и води до по-чести усложнения, но това е рядко явление, отбеляза доц. Кунчев.

Той посочи, че 99% от случаите на коронавирус са на "Омикрон" и няма нови подварианти на инфекцията.

За разпространението на морбили, доц. Кунчев обясни, че в Румъния има тежка епидемия от морбили и според него северната ни съседка преживява това, което и България преди 10-11 години. "Техните случаи гонят 3000. При първата от две имунизации имат 78% обхват, втората е с 62% обхват - твърде ниско, трябва да има 95%. За сравнение - при нас за миналата година първата имунизация, която се прави на 13 месеца, е с 91,2%. Втората (на 12 години) е с 87%", каза главният държавен здравен инспектор, изтъквайки, че България е доста по-защитена. След прекарване на морбили организмът запазва възможностите си за имунен отговор, но с много по-бавни темпове, предупреди Кунчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK