Страните от Г-7 са се договорили да предоставят на Украйна 50 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това ще стане чрез използване на замразени руски активи

Лидерите на страните от Г-7 се договориха да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи до края на годината, съобщиха от френското председателство.

"Имаме споразумение", заявиха от председателството преди срещата на върха на Г-7 в Италия утре, която ще се съсредоточи върху подкрепата на борбата на Киев срещу руската инвазия.

Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски ще подпишат двустранно споразумение в областта на сигурността по време на срещата на върха на Г-7 в Италия, посветена на подкрепата за борбата на Киев срещу руската инвазия, съобщиха от  Белия дом.

Споразумението няма да включва ангажимент за използване на американски сили, но ще включва оръжия и помощ за Украйна, която Вашингтон подкрепя от инвазията през 2022 г. насам, подчерта съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.Тя е подобна на други сделки, подписани между Украйна и 15 други съюзници, добави той.

"Всеки траен мир в Украйна трябва да бъде плод на нейната собствена способност да се защитава. Подписвайки това, ние също така ще изпратим на Русия сигнал за нашата решимост към Владимир Путин", каза още Съливан.

Киев приветства новината за споразумението.

"Извървяхме дълъг път в сътрудничеството си със САЩ и целият екип свърши чудесна работа, за да стане възможно това бъдещо споразумение", заяви Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//