Меджидиев: Ще се постараем да намалим времето на COVID карантината

Снимка: Infomreja.bg

Националният план за справяне с пандемията ще бъде коригиран

Здравните власти ще обсъждат намаляване на карантината на заразените с COVID-19. Това стана ясно по време на брифинг, на който служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи своя екип и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомство, съобщава Нова.

Националният план за справяне с пандемията ще бъде коригиран. Това ще бъде една от първите задачи на служебния министър. Мерките ще се ревизират на седмична база, като отмяната или налагането на ограничения отново ще става със заповед на министъра – това беше подход, който беше отменен с края на извънредната епидемична обстановка. Директорите на РЗИ-тата обаче запазват правото си да предлагат мерки на местно ниво.

„Имаше утвърден Национален план за справяне с COVID ситуацията, който беше гласуван от предишния МС. Решихме да нанесем корекции в него още в първия ден, в който го разгледахме, тъй като той включваше автоматично определяне на ограничителни мерки", заяви той.

На следващия ден в Здравното министерство са били свикани експертите, които са запознати с COVID ситуацията в страната.

„Създадохме експертен съвет, който заседава всеки вторник. На този съвет коментирахме евентуално намаляване на карантината. Проблемът у нас, за разлика от другите държави, които я свалиха напълно е, че нивото на ваксинация е много ниско. Това е единственото, което ни спира да го направим, но със сигурност ще се постараем да намалим времето на карантината, тъй като в настоящата ситуация всички виждаме, че мутацията и протичането на вируса е много по-различно от предишните вълни. Със сигурност ще съобразим това ваксинираните да имат по-кратък период за изолация”, каза още служебният министър на здравеопазването.

И събощи, че се обмисля вариант, при който на петия или седмия ден да се прави тестване с антигенен тест, а ако резултатът от него е отрицателен – евентуално  карантината да се прекратява. „Експертите трябва да се произнесат, но аз съм „за” намаляване на карантината", добави той.

Меджидиев очерта основните приоритети на ведомството. На първо място сред целите на  служебното правителство е подготовката на здравата система за евентуално усложняване на ситуацията с COVID-19.

„Успяхме да подсигурим достатъчно интензивни легла, което е решаващо при евентуална тежка ситуация. Взехме решение още в първите дни за отпускане на безплатни антигенни тестове, които вече са отпуснати. Със сигурност те не са в достатъчен брой, но още следващата седмица ще бъдат отпуснати средства и за защитни средства, и за безплатни антигенни тестове, както и за това да се подсигури заплащането на хората, които извършват ваксинацията”, посочи служебният министър на здравеопазването.

„В понеделник смятам да свикам Надзорния съвет на НЗОК, където чрез електронно направление всеки общопрактикуващ лекар ще може да назначи безплатен тест. Очаква се в средата или след средата на следващата седмица да има безплатни антигенни тестове”, заяви служебният зам.-министър на здравеопазването  Александър Златанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd