Към момента не може да се каже дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове.

Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“, цитиран от бТВ. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

"Проблемът е, че в България няма достатъчно тестове. Имаме осигурени тестове за  1. клас до 4. клас до края на другата седмица. Осигурени са средства за тестове за начален етап на учениците от начален етап до коледната ваканция", добави Денков.

Колко тестове са поръчани до момента?

Образователният министър заяви, че до момента са поръчани над 3 млн. теста, но от тях в склада в село Лозен са пристигнали 851 000.

"Проблемът е, че в България няма достатъчно тестове от този тип, който родителите предпочитат. Като дойдат тестовете, в рамките на 24 часа те се разпределят по училищата, а родителите ще бъдат уведомени два дни по-ранo", добави той.

Министърът подчерта, че тежестта, която всички в образователната система понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа.

"Пробата се взима от началото на носа, не се бърка навътре", обясни Денков.

Има ли осигурени средства за тестове за всички ученици през 2022 г.?

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в бюджета за 2022 г.

"Ние ще ги поискаме , не само защото това е правилният начин децата да са в клас, а и по този начин средата е безопасна за тях. Важно е да се каже, че и икономически това е по-добрият вариант. Тестването струва около 25 лв. за дете на месец. А ако родител си остане вкъщи, компенсацията е 650 лв. Това са несравними суми. Освен това родителят ще бъде икономически активен. Това означава, че ние трябва да използваме този подход”, смята Денков.

Кога ще бъде прекратено тестването на ученици?

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

„До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 души. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона, като Смолян и Търговище. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този”, обясни Денков.

Образователният министър допълни, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив.

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи, каза още Денков.

Вече има около 6% ваксинирани деца и около 4% преболедували, както и над 45% ваксинирани учители.